Суђење Оливеру Ивановићу / - фото: РТС
06/07/2021 u 15:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Завршено прво рочиште за убиство Оливера Ивановића, оптужени изјавили да нису криви

Суђење ће бити настављено 30. августа, а три рочишта су најављена и за септембар

У Основном суду у Приштини завршено је прво рочиште на суђењу за убиство лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића, по оптужници специјалног тужилаштва.

Тужилац Бурим Ћеркини је на почетку рочишта рекао да сматра да постоје логички и убједљиви докази да су Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Раде Басара и Силвана Арсовић били чланови организоване групе и да су одговорни за тешко убиство Оливера Ивановића 16. јануара, преноси РТС.

Адвокати оптужених су тврдили да у оптужници има пропуста и захтјевали су да се оптужница доради и исправи. 

– Четворо оптужених нису поступали сами у групи. Постоје и други, исто толико криви. Основана сумња је да су учествовали у догађају све до извршења. И даље је непознат идентитет особа у возилу из којег је пуцано – рекао је тужилац.

У критичном дану Марко Рошић је био на спавању, рекао је његов адвокат Махмут Хаљими, наводећи да је једини доказ о његовој умјешаности изјава брата Оливера Ивановића.

За Силвану Арсовић је речено да је оптужена без доказа да је припадник организоване групе и да то ниједан од више од 70 испитаних није потвдио.

Адвокатица Јована Филиповић рекла је да је оптужба о Силвани Арсовић дата паушално јер није наведено са којим је службама Арсовићева била у контакту када су искључене камере на згради испред које је Ивановић убијен.

Оптужени су и Драгиша Марковић и Жарко Јовановић за злоупотребу службеног положаја. Марковић је као полицајац осумњичен да је одавао службене податке и манипулисао доказима на мјесту убиства.

Тужилац је најавио велики број свједока међу којима ће бити и анонимних, због њихове безбједности.

Специјални тужилац оптужене терети за низ кривичних дјела која се односе на учешће или организовање криминалне групе, тешко убиство, злоупотребу службеног положаја или овлашћено и неовлашћено посједовање, контролу или посједовање оружја.

Поједини адвокати су за своје брањенике предложили кауцију и до 50.000 евра како би се бранили са слободе, али је тужилац одбио такве предлоге, тврдећи да постоји опасност да би могли негативно да утичу на судски процес. 

Суђење ће бити настављено 30. августа, а три рочишта су најављена и за септембар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

18. maj 2024 19:13