/ - IZVOR: SHUTERSTOCK
31/05/2022 u 13:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жиофре о Србији: Нове околности могу бити подстрек за убрзанији пут ка ЕУ

Поручио је да ЕУ рачуна на Србију и њен народ у решавању заједничких изазова, "јер вјерује да смо заједно бољи"

Европска унија очекује да Србија у потпуности усклади своју спољну политику са ЕУ, изјавио је шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре у подкасту Фондације Фридрих Нојман "Два амбасадора-једна тема" и похвалио досадашње потезе српске владе у том погледу, саопштила је ЕУ Инфо Мрежа преноси N1.

Жиофре је, у разговору о тренутној геополитичкој ситуацији и позицији Европске уније и Србије у односу на рат у Украјни, као и о томе како тај рат утиче на пут Србије ка ЕУ и на њену политику проширења, истакао да нове околности могу бити подстрек за убрзанији пут ка ЕУ.

То је, како је наведено у саопштењу, рекао у контексту недавних предлога француског председника Француске Емануела Макрона и председника Европског савјета Шарла Мишела за динамичнији процес приступања Западног Балкана, а који би требало да буду предмет расправе самита лидера ЕУ и Западног Балкана 23. јуна.

-То, међутим, не значи да постоје пречице на путу ка чланству у ЕУ - штавише, поред владавине права, која остаје окосница процеса приступања, усклађивање са спољном политиком ЕУ добија већи значај-рекао је Жиофре.

Поручио је да ЕУ рачуна на Србију и њен народ у решавању заједничких изазова, "јер вјерује да смо заједно бољи".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 15:35