Презентација Агробуџета 2022. / ДАН
20/03/2022 u 02:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Посебна подршка женском предузетништву

Неки од новитета овогодишњег Агробуџета су унапређивање пчеларства, подршка увођењу иновација у сектор пољопривреде, као и подршка покретања пословања младих пољопривредника

Агробуџетом за 2022. годину издваjаjу се средства за мjере тржишне цjеновне политике, мjере руралног развоjа, обезбjеђуjе се подршка сервисима у пољопривредноj производњи и сектору рибарства. Како је истакао генерални директор Директората за пољопривреду Мирослав Цимбаљевић, средства опредиjељена за 2022. годину износе 50,9 милиона еура од чега су издваjања из националног буџета 35,9 милиона еура што jе за 33 осдсто више у односу на претходну годину односно 47 одсто више у односу на 2020. годину.

– Средства су обезбиjеђена за подршку општим сервисима у пољопривреди, социjалне трансфере сеоском становништву, техничку и административну подршку имплементациjи програма, институционални развоj и jачање пољопривреде Црне Горе, програм фитосанитарних мjера, програм безбjедности хране и програм обавезних мjера здравствене заштите животиња – навео је Цимбаљевић.

Начелник дирекције за сточарство Ранко Богавац преставио је мјере подршке за сточарство.

– Једна од битнијих информација је да смо покушали да остваримо и подршку за коке носиље али нијесмо успјели у тој замисли. Такође, један од новитета су и унапређивања пчеларства а један од програма је и набавка електричних чобаница за пчелињаке. Услови ће бити дефинисани јавним позивом – истакао је Богавац.

image

Презентација Агробуџета 2022.

ДАН

Незадовољни произвођач воћа, Мирко Јеремић је истакао да му је прошле године остало преко 5 тона јабука испод снијега.

– Воће није прскано али ми је потребно 150 еура за камион ђубрива. Нема ко да ми откупи производе. На крају сам јабуке продавао по 10 центи. Ви требате да донесте неки закон или обавезу да се откупљују наши производи не можемо ми да долазимо и молимо да нам неко купи робу – навео је Јеремић.

Директор Директората за пољопривреду Цимбаљевић је на ову констатацију истакао да се људи морају кандидовати за неке од мјера подршке, јер Министарство не може да иде од једног до другог произвођача. Они сами треба да се обрате Министарству, препоручио је он.

Подршка увођењу иновација

Директорка Савjетодавне службе у биљноj производњи Драгана Радуновић произвођачима је представила низ мјера подршке за биљну производњу. Неки од новитета су подршка женском предузетништву у пољопривреди и подршка увођењу иновација у сектор пољопривреде.

– Овим Агробуџетом увели смо подршку женском предузетништву у пољопривреди, а право на ову подршку имају жене које су носиоци газдинства уписаног у регистру пољопривредних газдинстава. Максимална прихватљива средства износе 10.000 еура. Буџетска подршка износи 70 одсто вриједности одобреног бизнис плана. Такође, новитет је подршка увођења иновација у сектор пољопривреде за ову намјену опредијељено је 10.000 еура уз буџетску подршку од 80 одсто вриједности прихватљиве инвестиције, односно до 8.000 еура. Додатних 10 одсто остварију пољопривредни осигураници. Подршка покретања пословања младих пољопривредника је једна од значајнијих мјера подршке у овом Агробуџету. Право на ову подршку имају млади људи који су незапослени а завршили су средњу пољопривредну или ветеринарску школу или факултет. Такође право на ову подршку имају млади људи који се баве пољопривредном производњом на свом газдинству. За обје подршке један од критеријума је старосна граница од 18 до 40 година – наводи Радуновић.

Вељко Мугоша из Горње Горице, је потсјетио на проблем куповине машина за обраду земљишта и цијеђење сока.

– Имамо проблем што се тиче машина, у Црној Гори их нема, у Србији коштају 7,8 хиљада еура, али то су бачене паре јер машине нијесу добре. Ја сам своју машину уз помоћ пријатеља направио сам, али како да надокнадим трошкове кад је нисам купио – питао је Мугоша.

Млади узгајивач крмача из Комана, Александар Рондић истакао је да нема више могућности да држи крмаче јер нема више шта да прода, да би их нахранио.

– Хвалите се о престављању Агробуџета да сте неке мјере повећали за 10, 30 посто а сами сте свједоци да од кад је корона наступила цијене свега су значајно увећане. Моје питање је како ћемо прехранити стоку док не кренемо да сијемо. Ситуација је више него алармантна причате да ће у четвртак бити неке помоћи од 200 еура за мале пољопривреднике, а до 400, 500 еура за велике. Јесте ли свјесни да је мени дан минимум 80 еура. Продао сам стан и преселио се на село да бих могао да прехраним крмаче. Добио сам чак и ускраћење на 35 крмача због неодговорности ветеринарске службе из Маслина. Сад имам 95 крмача – изнио је своје проблеме Рондић.

М.Л.В.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 05:01