Vizual WBCHIL / - KOTORART
05/08/2024 u 16:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Predstavljanje važnih projekata za održivi kulturni turizam na KotorArt CHIL programu

Međunarodni festival KotorArt, u okviru segmenta CHIL, organizuje predstavljenje dvije izabrane ideje iz projekta WBCHIL – Western Balkans Cultural Heritage Innovation Lab (Laboratorija za inovacije u kulturnoj baštini Zapadnog Balkana).

Zajedničkom inicijativom, Fondacija Don Branko Sbutega (Međunarodni festival KotorArt) i SHARE fondacija ostvarile su ideju za projekat WBCHIL – Western Balkans Cultural Heritage Innovation Lab (Laboratorija za inovacije u kulturnoj baštini Zapadanog Balkana), koji podržava British Council u okviru projekta "Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan" (CC4WBs). CC4WBs je projekat finansiran od strane Evropske unije, a koji ima za cilj unapređenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnog i kreativnog sektora i razvijanje njegovog potencijala za društveno-ekonomski uticaj u ovom regionu.

Predstavljanje prvog projekta biće organizovano u Perastu, u srijedu, 7. avgusta, na Pjaci Gospe od Karmena, sa početkom u 10 časova. U pitanju je projekat pod nazivom Perast passport autorki Kristine Pavlak, Jovane Vujičić i Ane Georgijeve

image

Geo culture

- KOTORART
image

Lazar Pejović

- KOTORART
image

Mirjana Dabović Pejović

- KOTORART
image

Perast Passport Tim

- KOTORART
image

Geo culture

- KOTORART

Tokom ljeta, kroz Perast dnevno prođe preko dvije hiljade turista, od kojih se rijetko ko zadržava duže od par sati. Naš cilj je da zavirimo u taj potencijal i pokušamo da približimo grad ljudima, ali, s druge strane, da iskoristimo i ekonomski potencijal trenutnog manjka personalizovanih suvenira. Naš tim želi da doprinese rešavanju ovog problema, kroz igru „lov na blago“, za turiste i zainteresovanu javnost. U srijedu, 7. avgusta, okupljeni izletnici će na Pjaci Gospe od Karmena dobiti posebno kreirani pasoš uz pomoć koga će moći da krenu u avanturu nesvakidašnjeg upoznavanja Perasta. Pasoš će biti popunjen izblijedjelim slikama, opisima i zanimljivostima koje se vezuju uz određenu znamenitost i istoriju Perasta. Nakon „pronalaska“ i obilaska znamenitosti, posjetioci će u svom pasošu dobiti posebno dizajniran pečat posјećene lokacije. Na ovaj način, želja autorskog tima Perast Passport je da Perast dobije kuriranu istoriju koja će obogatiti njegov sadržaj, a ujedno posјetiocima pružiti poseban suvenir – ispečatiran pasoš. - ističu autorke o projektu Perast Passport.

Istog dana, 7. avgusta, planirano je i predstavljanje projekta pod nazivom GEO_cultureMNE. Autori projekta su Mirjana Dabović Pejović, istoričarka umjetnosti, viši savjetnik, Narodni muzej Crne Gore, Lazar Pejović, umjetnik, profesor Univerziteta Crne Gore i Robert Aleksić, GIS developer i edukator. Ovaj interesantan izlet planiran je brodićem koji kreće sa kotorske rive u 17 časova. Broj mjesta je ograničen, te se zainteresovani mogu prijaviti putem društvenih mreža Festivala. Nakon Kotora, odlazi se za Perast, Stoliv, Prčanj i Muo, gdje će se učesnici upoznati sa projektom, gledajući umjetnička djela i lokacije koje su inspirisale stvaranje djela.

Projekat se bavi georeferenciranjem lokacija koje su inspirisale djela moderne umjetnosti u Crnoj Gori. Osnovna ideja projekta jeste povezivanje konkretnih mjesta u fizičkom prostoru, s umjetničkim djelima inspirisanim tom lokacijom. Direktnim uvezivanjem, i priroda i kulturno nasljeđe dobijaju novi sloj čitanja i razumijevanja. Umjetnička djela postaju nove referentne tačke za nove doživljaje prirode, dok pogled na pejzaž omogućava bolji uvid u njegovu umjetničku interpretaciju. S obzirom na to da su mnogi umjetnici – od Pera Počeka i Petra Lubarde do Mihaila Vukotića i Mila Milunovića, bili inspirisani ne samo crnogorskim gradovima, poput Cetinja, Ulcinja i Budve, već i mnogim manje poznatim predjelima, ova kulturno-turistička mapa pokriva značajan dio Crne Gore, a ne samo amblematske pejzaže. Upotrebom digitalnih tehnologija, korisniku se nudi set informacija o konkretnom djelu (njegovom nastanku, smještaju itd.), ali i, potencijalno, o širem kulturnom kontekstu. Kanali distribucije se u perspektivi mogu razvijati i uvezivati s drugim aplikacijama i razvijati on-site fizičke forme. Tokom izleta u srijedu 07. avgusta, autorskim tim projekta i tim Međunarodnog festivala KotorArt će upravo pokazati jednu od mogućih on-site fizičkih formi predstavljanja projekta kroz nesakidašnji izlet brodom pored trinaest odabranih lokacija na potezu od Veriga do Mua. - ističu autori prilikom opisa projekta.

Svečano otvoreni međunarodni festival KotorArt i Don Brankovi dani muzike

Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put, od 13. jula do 14. avgusta uz pokroviteljstvoUNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, zlatnog sponzora Coca-Cole, kao i podršku drugih značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art i na društvenim mrežama preko stranica festivala @kotorart i preko #kotorart.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 07:42