Budva / FOTO: Dan
21/08/2024 u 17:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) U Budvi oko 40 hiljada prijavljenih gostiju, najviše iz Srbije i BiH

U Budvi trenutno boravi oko 40 hiljada turista, što je četiri odsto manje u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, saopšteno je iz Turističke organizacije (TO) Budva.

Predstavnica TO Budva, Ljubica Pribilović, kazala je da, prema posljednjem presjeku 21 hiljada gostiju boravi u privatnom smještaju, dok je u hotelskom smještaju 17 hiljada turista.

- Međutim, iz nedjelje u nedjelju se to stanje mijenja tako da taj procenat varira između istog u odnosu na prošlu godinu ili par procenata manje - navela je Pribilović agenciji Mediabiro.

Kako je kazala, prema podacima Monstata u periodu od januara do juna ove godine u Budvi je boravilo dva odsto više turista kada su posrijedi dolasci, dok je noćenja bilo oko sedam odsto više.

- Prema podacima MUP-a, koji se baziraju na sistemu RB90, Budvu je u prethodnih sedam mjeseci posjetilo oko pola miliona gostiju iz raznih zemalja svijeta, koji su ostvarili oko četiri miliona noćenja - rekla je Pribilović.

Govoreći o strukturi gostiju, Pribilović je kazala da je ona slična kao i prethodnih nedjelja i mjeseci, te da najveći broj gostiju u Budvu dolazi iz regiona odnosno Srbije i Bosne i Hercegovine.

- Tu su turisti iz Zapadne Evrope, Francuska, Njemačka i Velika Britanija. Zatim turisti iz Rusije, Ukrajine, Turske i Izraela. U hotelskom smještaju dominiraju turisti iz Poljske dok su u privatnom brojni turisti iz Makedonije - kazala je Pribilović.

Ona je istakla da je ovogodišnja ljetnja sezona veoma slična prošlogodišnjoj te da je i naplata boravišnih taksi za period od početka januara do sredine avgusta mjeseca na nivou prošlogodišnje.

Turistička organizacija Budva, vođena pozitivnim iskustvom sa konceptom Budvanske kartice pokrenula je i koncept Turističke kartice.
- Digitalna Turistička kartica je dostupna za preuzimanje preko aplikacije Budva tourist svim gostima i mogu je preuzeti putem App ili Play store-a, u zavisnosti od uređaja koji koriste. U gotovo 30 objekata na budvanskoj rivijeri, čiji se spisak nalazi na samoj aplikaciji, gosti mogu ostvarivati brojne popuste i povoljnosti. U toku je i kampanja Aks me kroz koju 80 informatora turističko – informativnih Biroa šeta gradom i na pet jezika daju sve potrebne informacije našim turistima- rekla je Pribilović.

Veliki broj manifestacija koje organizuje TO Budva doprinose boljoj turističkoj ponudi prijestonice crnogorskog turizma. Tako su i ove godine realizovani brojni muzički i kulturni događaji u cilju kreiranja što bolje i raznovrsnije ponude grada. Svi oni koji su Budvu posjetili u junu mjesecu uživali su u bogatom programu Jadranskog festivala igre. Zatim se u Budvi na spektakularan način slavio i Dan državnosti uz bogat muzički program.

- Jedno od najljepših mjesta na crnogorskoj obali biće i ove godine domaćin tradicionalne manifestacije Petrovačka noć koja će se održati 31. avgusta. Na Fešti od ribe, vina i piva spremaće se oko 500 kilograma ribe koji će pripremiti ribari iz KSR Širuni. Za degustaciju vina pobrinuli su se Plantaže, a za ljubitelje piva pripremili smo oko 500 litara Nikšićkog piva. Očekujemo oko hiljadu posjetilaca kao i prethodnih godina, program će početi u 16 sati sportskim igrama-  navela je Pribilović.

Ona je rekla da defile Gradske muzike Budva koji se nastavlja njihovim koncertom na platou ispred Crvene komune počeće u 19 sati, a primorske melodije biće sjajan uvod za nastup klape Castel Nuovo na istom mjestu od 20 sati. A od 21 sat na velikoj bini ispred hotela Palas nastupiće pop rok grupa The Grupa, a od 22 sata i 30 minuta goste će zabavljati Petar Grašo.

U hotelima najveće crnogorske hotelske grupacije Budvanska rivijera zadovoljni su kako protiče ova turistička sezona, te ističu da su čak premašili planove koje su pravili krajem prošle godine.

Direktorica marketinga i PR HG Budvanska rivijera, Jelena Kaluđerović, rekla je da ono što ih očekuje u narednom periodu je takođe vrlo optimistično, jer imaju dobre najave i za postsezonu.

- Negdje je naša procjena da će svi hoteli biti otvoreni do sredine novembra mjeseca što je jako dobra vijest ne samo za našu hotelsku grupu, već i za cijeli grad - navela je Kaluđerović.

Kada je u pitanju struktura gostiju ove godine je u hotelima HG Budvanska rivijera primjetan porast gostiju iz Zapadne Evrope – Velike Britanije i Francuske, ali i Njemačke, Belgije, Holandije, Danske, zemalja Baltika. Prisutni su i gosti sa dalekih tržišta poput Kine, Turske, Izraela i Egipta.

- U ovom periodu visoke sezone najveći smo broj gostiju imali iz regiona, prije svega Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i ostalih Balkanskih zemalja. Trenutno, baš na današnji dan, se traži soba više, naši kapaciteti su stoprocentno popunjeni. S obzirom na to da se bliži početak školske godine očekujemo da ćemo krajem avgusta imati slobodnih kapaciteta - navela je Kaluđerović.

Dobrim najavama za postsezonu doprinosi činjenica da su hoteli HG Budvanska rivijera prepoznati i po MICE i kongresnom turizmu koji su aktivni i van glavne turističke sezone. Osim toga, za naredni period su pripremljene i raznovrsne kulturne i zabavne manifestacije.

- Od 27. do 30. avgusta u našoj Gradskoj kafani Palas Lux biće održan Petrovac Jazz festival koji svake godine okuplja jednu finu grupu ljubitelja jazz muzike i te vrste umjetnosti. Ono što nas očekuje ovdje u Budvi jeste Budva Art festival koji se po prvi put ove godine u parku Slovenske plaže održava od 3. do 5. septembra, a već 7. i 8. na bazenu Rondo tradicionalno će biti održan Reggae muzički festival - najavila je Kaluđerović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. septembar 2024 13:49