Самостално раде 953 адвоката / -Адвокатска комора ЦГ
14/12/2021 u 17:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Адвокати, нотари, вјештаци у неповољнијем положају због програма „Европа сад“

У бројкама изражено, у случају остварења опорезивог прихода од 100 хиљада предузетник треба да плати порез од 13.524 еура, док за исти приход, тј. добит, правно лице треба да плати девет хиљада, појаснила су правосудна удружења

Адвокати, нотари, јавни извршитељи, судски тумачи и вјештаци писали су Влади, Министарству финансија и Министарству правде због бројних нелогичности које може произвести програм "Европа сад" по питању њихових дјелатности. У допису који је послат наведеним институцијама појашњено је да се предложеним измјенама и допунама Закона о порезу на доходак физичких лица и порезу на добит правних лица у неуједначен положај стављају адвокати, нотари и јавни извршитељи који дјелатност обављају као предузетници, односно физичка лица у односу на адвокатске канцеларије које су регистроване као правна лица. Правосудна удружења адвоката, нотара, извршитеља, вјештака и тумача су се обратила у име 1.500 физичких лица коју чини 953 адвоката, 55 нотара, 31 јавни извршитељ, 303 судска вјештака и 120 тумача.

Појаснили су да се предложеном измјеном и допуном Закона о порезу на доходак физичких лица предлаже измјена опште пореске стопе пореза на доходак физичких лица са садашњих девет одсто на 15, на износ опорезивог дохотка од 12.000 еура за остварени опорезиви доходак физичких лица од самосталне дjелатности, односно предузетника. Истовремено, предложеном измjеном и допуном Закона о порезу на добит правних лица предлаже се измjена досадашње опште пореске стопе пореза на добит правних лица са садашњих девет, на прогресиван начин, и то задржавајући девет одсто до 100.000 еура остварене добити, што је девет хиљада.

– У бројкама изражено, у случају остварења опорезивог прихода од 100 хиљада, предузетник треба да плати порез од 13.524 еура, док за исти приход, тј добит, правно лице треба да плати девет хиљада. Дакле, предузетник плаћа 50 одсто више пореза, само зато што дјелатност обавља као физичко лице, јер му је то законом прописано – појаснили су у допису предсједници удружења адвоката, нотара, извршитеља, вјештака и тумача.

Проблем и подизање готовине

Осим пореза на доходак и добит, правосудна удружења су указала и да би се, порезом на подизање готовине који Влада планира да уведе, адвокатима, нотарима, извршитељима, тумачима и вјештацима, који посао обављају као физичка лица двоструко опорезивали приходи, јер је обично њихов пословни рачун и рачун који користе као физичка лица. Порез на подизање готовине правних лица предвиђено је да износи пет одсто.

– Дакле, имамо примjер двоструког опорезивања или наметања пореза на порез. Ни овдjе не налазимо оправдање за додатно опорезивање, коjе не постоjи код осталих физичких лица, нпр. запослених коjи са рачуна подижу своjе зарађене плате. Нпр. опорезивање подизања готовине од стране правних лица на име трошкова дневница за службена путовања, коjа се по правилу исплаћуjу у готовини, у виду аконтациjа, само ће повећати укупне расходе пословања свих субjеката – навели су у допису.

Они су се обратили Влади, након што је адвокат Небојша Асановић писао Адвокатској комори о ефектима програма "Европа сад", тј. о неповољном положају у који се доводе адвокати који дјелатност обављају самостално, у односу на адвокатске канцеларије које послују као правна лица.

– У смислу опорезивања остварене добити, сматрамо да би предузетници требало да буду изjедначени са правним лицима, иако немаjу своjство правног лица, али имаjу све друге битне карактеристике, као што jе обављање дjелатности ради остварења добити, иступање у правном промету, запошљавање трећих лица и слично, при чему jе посебним законима прописано да дjелатност обављаjу као физичка лица (Закон о адвокатури, Закон о нотарима, Закон о jавним извршитељима). Дакле, иако са битним карактеристикама правног лица, када jе у питању организациjа пословања, у пореском смислу таj третман им ниjе омогућен. У конкретном случаjу не постоjи никакво разумно или обjективно оправдање за овако различит порески третман пореских обвезника, па сматрамо да би, уколико предложени закон буде усвоjен, био несагласан са Уставом и Европском конвенциjом за заштиту људских права и основних слобода. Када разлика у третману лица коjа се налазе у истоj или сличноj ситуациjи нема никакво разумно или обjективно оправдање, онда се, по ставовима Европског суда за људска права, ради о дискриминациjи, коjа jе изричито забрањена и Уставом Црне Горе – наведено је у допису.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 01:46