foto: Ilustracija / - UNSPLASH
04/03/2022 u 16:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

AЕМ: Нема укидања руских медија без одлуке Владе

Усвајањем ове Одлуке Агенција за електронске медије, као надлежна институција за спровођење ових мјера, имала би основ за даље дјеловање

Савјет Агенције за електронске медије закључио је, на данашњој сједници, да без одлуке Владе о увођењу међународних рестриктивних мјера нема правни основ за предузимање забране садржаја руских канала на које се односи одлука Савјета Европске уније.

Усвајањем ове Одлуке Агенција за електронске медије, као надлежна институција за спровођење ових мјера, имала би основ за даље дјеловање.

 - У складу са Законом о међународним рестриктивним мјерама којим се уређује начин увођења, примјене и укидања међународних рестриктивних мјера које Црна Гора спроводи, неопходно је да на приједлог Министарства вањских послова Влада ову одлуку донесе и њоме утврди основ за увођење и врсту конкретних санкција, начин примјене као и начин поступања државних органа и других субјеката надлежних за спровођење санкција, међу којима је и Агенција за електронске медије - наводе из Агенције за електронске медије.

Подсјећају, Савјет Европске уније је 1. март донио Уредбу и Одлуку о рестриктивниммјерама с обзиром на дјеловања Русије којима се дестабилизује ситуација у Украјини. Сагласно

Уредби и Одлуци Савјета Европске уније забрањено је емитовање или омогућавање, олакшавање или на други начин доприношење емитовању било којег садржаја: RT – Russia Today English, RT – Russia Today UK, RT – Russia Today Germany, RT – Russia Today France, RT– Russia Today Spanish i Sputnik.

Наведене мјере су донијете у циљу даљег јачања отпорности Уније и држава чланица, као њихове способности за сузбијање хибридних пријетњи, укључујући дезинформације, како би се осигурала координирана и потпуна употреба алата за сузбијање оваквих пријетњи на нивоу Уније и држава чланица.

Како се наводи, Руска Федерација се, у циљу оправдавања и подржавања агресије према Украјини, бави континуираним и усклађеним пропагандним дјеловањем усмјереним на цивилно друштво у Унији и сусједним земљама, а при чему снажно мијења и манипулише чињеницама.

Поштујући темељна права и слободе признате у Повељи о темељним правима, а посебно право на слободу изражавања и информисања и слободу предузетништва, мјерама се наведене медијске куће и њихово особље не спријечавају да обављају друге активности у Унији које нијесу емитовање, као што су истраживање и интервјуи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 01:19