Photo by Nadine Shaabana on Unsplash
08/10/2021 u 13:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Алармантно: Сваки трећи мушкарац тврди да жене измишљају приче о сексуалном насиљу како би изнудиле новац

Сваки пети мушкарац, како се додаје, сматра да када жене кажу НЕ, оне заправо мисле ДА

Сигурна женска кућа је у оквиру пројекта "Заштићена и сигурна - Борба против сексуалног насиља у Црној Гори” спровела истраживање о ставовима грађана и грађанки Црне Горе о сексуалном насиљу над дјевојкама и женама, појавним облицима ове врсте насиља, те увријеженим митовима који га прате. Резултати истраживања су, како се наводи, алармантни.

Готово половина мушкараца сматра да женама прија када им мушкарци са којима раде поклањају сексуалну пажњу (44.8 одсто испитаника). Сваки трећи мушкарац тврди да жене понекад измишљају приче о сексуалном насиљу како би од послодавца изнудиле новац (34,5 одсто испитаника).

Више од четвртине испитаника/ца вјерује да жене које кажу да су доживјеле сексуално насиље често измишљају или претјерују са тврдњама о злостављању или силовању (26.2 одсто испитаника/ца) као и да су жртве силовања заправо жене које су имале сексуални однос али су се „предомислиле“ након њега (25.4 одсто испитаника/ца)", наводи се у саопштењу.

Сваки пети мушкарац, како се додаје, сматра да када жене кажу НЕ, оне заправо мисле ДА.

Готово петина испитаника/ца (18.8 одсто) вјерује да уколико је жена силована, најчешће је урадила нешто што је довело до тога.

С друге стране, за жене сексуално насиље је један од најважнијих проблема у Црној Гори. Већи број жена (55.9 одсто) у односу на мушкарце (40.4 одсто) сматрају да се сексуално насиље јавља често. Свака трећа жена, старости између 18 и 34 године вјерује да јој пријети опасност од сексуалног насиља. Као најчешћи разлог наводи се да - живимо у насилном друштву.

У погледу сексуалног насиља дјевојке и жене се најмање безбједно осјећају у кафићима и баровима у које излазе - укупно, небезбједно се осјећа свака седма испитаница. Свака десета тврди да се не осјећа безбједно у граду у којем живи, док се 5.8 одсто испитаница не осјећа безбједно на свом послу", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, доминантна већина испитаника/ца је сагласна да су казне за починиоце сексуалног насиља у Црној Гори преблаге (77.7 одсто) и да су жртве ове врсте насиља унапријед осуђене од стране друштва (69.6 одсто).

Од 80 случајева сексуалног насиља које је евидентирано у току спровођења истраживања јавног мњења, случај је пријављен само у десет, процесуиран у два, а починилац правно санкционисан само у једном.

Најчешчи разлози да не пријаве сексуално насиље су страх и срамота од јавности, недостатак повјерења у институције, патријархално васпитање и традиција те сумња да би им ико повјеровао.

Трећина испитаника/ца тврди да није информисана о сексуалном насиљу, а као главни разлози наводе се недостатак информација у медијима о овом питању те чињеница да су информације површне и сувише опште. Додатно, преко 40.0% испитаника/ца би жељело да се додатно информише о начинима заштите од сексуалног насиља, најчешће путем ТВ-а (41.7 одсто ) или путем интернет портала (31.7 одсто), наводи се у истраживању.

Истраживање јавног мњења о перцепцији сексуалног насиља над дјевојкама и женама у Црној Гори, како се истиче, спровела је агенција Дефацто Цонсултанцy на узорку од 800 испитаника/ца старости 18 до 65 година, репрезентативном за Црну Гору.

Пројекат ,,Заштићена и сигурна - Борба против сексуалног насиља у Црној Гори" спроводи Сигурна женска кућа, а финансира Амбасада Краљевине Норвешке и Балкански фонд за демократију Нјемачког Маршаловог фонда СА

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 13:26