Управа за инспекцијске послове / LAZAR RUZIC
29/12/2021 u 08:38 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Алтернатива ЦГ оптужује директора УИП-а: Харасани игнорише пријаве о корупцији и кршењу права радника

Веско Пејак каже да су поднијели више пријава против инспектора, а умјесто реакције, све што су имали јеста да би ти пријављени инспектори звали чланове Алатернативе "на пиће" и да се "обjасне"

Управа за инспекцијске послове (УИП) на челу са директором Илиром Харасанијем није реаговала на пет пријава због сумње у корупцију које им је пријавила Алтернатива Црна Гора, али ни на десетине пријава због кршења права радника, казао је "Дану" предсједник тог покрета Веско Пејак. Он наводи да су током године више пута приjављивали сумњу у корупциjу међу инспекторима.

image

Веско Пејак

- SRDJAN BOLJEVIC

– Међутим, умјесто реакције, све што смо имали јесте да би ти пријављени инспектори звали наше чланове а то су били позиви "на пиће" и да се "обjаснимо". Jедноставниjе речено, од Управе за инспекциjске послове нема ништа. Грађани више вjеруjу групи грађана Алтернатива Црна Гора од Управе за инспекциjске послове. Већина инспектора одмах по доласку каже приватнику коjи га је радник приjавио, да би таj радник одмах после одласка инспектора добио отказ – упозорава Пејак.

У Управи не одговарају на оптужбе

У вези навода Алтернативе тражили смо и изјашњење од Управе за иснпексијске послове, од које ни након пет дана нијесмо добили одговор. Питали смо их за коментар поводом оптужби Алтернативе да jе Управа за инспекцијске послове ћутала на више њихових приjава и да jе жмурила на пријаве и штитила послодавце, а не раднике. Питали смо их колико приjава су добили од Алтернативе и по колико њих нијесу поступили. Такође, питали смо колико приjава за корупциjу инспектора су добили од Алтернативе и шта су урадили по том питању.

Инспекцију смо питали и шта предузима због пребацивања запослених на пола радног времена, а све да им се не би повећале плате преко "Европа сад". Питали смо и за тачност тврдњи да инспектори говоре послодавцима коjи су их радници приjавили, те зашто се због тога ти инспектори не санкционишу.

Он истиче да је Алтернатива послала десетине приjава за кршење нерадне недjеље, посебно обављање пописа робе у таj дан.

– Сваки пут jе то стигло до "погрешне инспекциjе", гдjе jе инспекциjа рада утврдила да су радници радили у току недјеље, а тржишна рекла да се то не рачуна у рад. Послали смо десетине приjава против власника трафика и бутика коjи ниjесу могли са расположивим броjем радника да "покриjу" рад од седам дана у недjељи. Ни то ниjе резултирало неком приjавом или казном. Да не причамо то да су оперативци Алтернативе у току љета ловили маркете коjи раде недjељом, jер ниjе било инспекциjе на терену. Жмурили су на jедно око – истиче Пејак.

Он наводи да се актуелни директор није показао као превише заинтересован за свој посао.

image

Илир Харасани

Илир Харасани - Илир Харасани

– Да ли господин Харасани поред свог политичког ангажовања зна да већина кафића у самом центру Подгорице и Никшића не издаjе фискалне рачуне, да већина има неприjављене раднике, да има преко 50.000 радника "на црно"?! Ако због ичега пропадне план "Европа сад" биће због нерада Управе за инспекцијске послове и њеног директора Харасаниjа. Ипак, све ово не занима господина Харасаниjа. Њему мисли заокупља мањинска Влада и коjе ће националности бити будући премиjер или предсjедник Црне Горе! У нормалноj земљи би одмах био отпуштен због таквих коментара на националноj основи. У нормалноj земљи. Наjдрастичниjи примjер нерада Харасаниjа jе чињеница да jе у међувремену, док се он бавио мањинском Владом, већина привредника своjе запослене пребацила на "пола радног времена". О томе jе и сам рекао да "има сазнања". Та сазнања jе добио од Алтернативе, гдjе смо таксативно навели фирме коjе су то урадиле. Он зна да Управи недостаjе наjмање 100 инспектора. Шта jе урадио да их пронађе или обучи?! Ништа. Као и сви партиjски кадрови, зна да му посао не штити знање него партиjска подобност – истакао је Пејак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:54