/ - ФОТО: ПРАВА ЦРНЕ ГОРЕ
27/12/2021 u 17:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За Амфилохијеву библиотеку из буџета 479.644 еура, за асистенте у настави 490.800 еура

Амандмани су постали саставни дио Предлога закона о буџету Црне Горе за 2022. годину на данашњој сједници Одбора за економију, финансије и буџет

Амандмани Праве Црне Горе на буџет којим се тражи издвајање средстава за финансирање изградње завјетне библиотеке Митрополита Амфилохија у Манастиру Стањевићи, као и средства за зараде асистената у настави постали су саставни дио Предлога закона о буџету Црне Горе за 2022. годину на данашњој сједници Одбора за економију, финансије и буџет којој је присуствовао министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић, саопште је из Праве Црне Горе.

Како се наводи у саопштењу, амандманом који се односи на изградњу библиотеке Митрополита Амфилохија опредијељено је 479,644 еура. 

- Ријеч је о изузетној збирци од преко 25,000 примјерака вриједних књига на бројним свјетским језицима које је Митрополит Амфилохије сакупљао читав свој живот, а ту су и многи Митрополитови записи и рукописи. Узор за обликовање полица за књиге је Његошева библиотека у Биљарди на Цетињу. Црна Гора на овај начин омогућава да ове изузетно вриједне књиге буду доступне јавности - додају у саопштењу.

Несумњиво је ријеч о капиталном пројекту од важности, не само за православни народ у Црној Гори, већ - имајући у виду карактер саме библиотеке и наслова у њој, а и цивилизацијску ширину личности Митрополита Амфилохија – и за сваког грађанина Црне Горе. Такође, имајући претходно у виду, Митрополитова библиотека несумњиво ће бити итекако привлачна културна адреса за бројне људе ван Црне Горе, саопштили су из Праве Црне Горе.

Како су казали, други прихваћени амандман се односи на обезбјеђивање средстава у Буџету за зараде асистената у настави за јул и август 2022. године и за њих је опредијељено 490,800 еура.

Посланик Марко Милачић је у име Праве Црне Горе поднио Предлог закона о измјени Закона о васпитању и образовању дјеце са посебним образовним потребама, којим је предвиђено да асистенти у настави буду запослени на неодређено вријеме, умјесто досадашњег законског рјешења по којем асистенти у настави раде на одређено вријеме до краја школске године, која се завршава у јуну сваке године.

Усвајањем овог предлога закона, асистенти у настави ће моћи да раде на неодређено вријеме 12 мјесеци у години, закључено је у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:24