Предавање о С.М. Љубиши у Никшићу / ДАН
02/03/2022 u 15:34 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Установити симпозијум критике о писцу Стефану М. Љубиши

Када спојимо обиљежавање значајног јубилеја јужнословенског, балканског и свјетског, онда можемо рећи да смо одужили дуг ове средине које су мислиле и превремено и правовремено да се одужују Стефану Митровом Љубиши - истакао је академик Радомир В. Ивановић.

Поводом дана рођења истакнутог писца, Народна библиотека "Његош" у Никшићу је организовала предавању на тему "Стефану Митрову Љубиши у част". О Љубишином стваралаштву и књижевним критичарима који су га изучавали говорио је академик Радомир В. Ивановић.

"Љубишини дани" одржавају се у Будви, али Ивановић сматра да се "баве периферним стварима", па би у Никшићу, гдје је и Филолошки факултет, требало да се установи оно што највише недостаје - модерно конципиран избор који би се звао "Књижевно дјело Стефана Митрова Љубише у огледалу књижевне критике".

– Поводом 20 година од смрти академика Нова Вуковића, водећег љубишолога, треба да на Филолошком факултету направимо једнодневни научни скуп са темом "Књижевно-научни допринос академика Нова Вуковића", са посебним освртом на љубишологију. Када спојимо данашње обиљежавање овога значајног јубилеја јужнословенског, балканског и свјетског, онда можемо рећи да смо одужили дуг ове средине које су мислиле и превремено и правовремено да се одужују - истакао је Ивановић.

Како је рекао, током дугогодишње научне каријере и тридесетогодишњег интересовања за Љубишу и његово дјело, уочио је да наука о књижевности показује своја несавршенства, а за већину је "крив" управо тај писац. Тиме је и наука о књижевности показала своја несавршенства. Љубиша је у свом "Животопису", истакао је Ивановић, себе погрешно позиционирао, што угледне научнике и истраживаче доводи до погрешних закључака, а такве тенденције су посебно биле присутне због Љубишиног политичког дјеловања.

– Љубиша је класицизам замијенио романтизмом у вријеме када он представља класични образац реализма. Он није представник никакве романтичарске школе, него реалистичке, тачније представник је протореализма, класичног, социјалног и фантастичног реализма, истакао је, између осталог, Ивановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 19:43