Zelena igra - Italija / - ALESSANDRO PALOMBINI
13/10/2023 u 10:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ambasada Italije: Zelena igra stiže u Crnu Goru

"Green Game", didaktički projekat koji već 11 godina uključuje italijanske studente u inicijative o pitanjima održivosti životne sredine i ispravnim metodama odvojenog prikupljanja otpada, uskoro će proširiti svoje polje djelovanja i van granica Italije

Ambasada Italije u Podgorici je pokrenula "Zelenu igru" koja će se po prvi put predstaviti u Crnoj Gori, nudeći našim učenicima priliku da istraže i razumiju globalne ekološke izazove na zanimljiv i edukativan način.

Didaktički projekat nacionalnih, odnosno italijanskih konzorcijuma za sakupljanje, reciklažu i oporavak ambalaže Biorepack, Cial, Comieco, Corepla, Coreve i Ricrea osmišljen je kako bi mlade ljude upoznao sa pitanjima životne sredine na inovativan način, uključujući učenike u interaktivne aktivnosti.

Sa preko 11 godina iskustva u Italiji, projekat se pokazao kao efikasan alat za podizanje svijesti o pitanjima životne sredine.

Prisustvo Green Game-a u Crnoj Gori rezultat je posvećene saradnje i zajedničke vizije između konzorcijuma Biorepack, Cial, Comieco, Corepla, Coreve i Ricrea i Ambasade Italije u Podgorici – saopšteno je iz italijanskih konzorcijuma.

– Ovaj korak predstavlja konkretnu posvećenost ka većoj ekološkoj svijesti na međunarodnom nivou. Činjenica da Green Game sada može uključiti i crnogorske učenike predstavlja veliki ponos za sve nas koji smo dali doprinos ovom projektu. Uz Green Game u Crnoj Gori, uvjereni smo da će mladi u zemlji imati priliku da steknu vrijedna znanja i razviju dublju vezu sa našom planetom. Zahvaljujemo se Ambasadi Italije u Podgorici, Minsitarstvu prosvjete Crne Gore, Peaktime timu, crnogorskim školama i svim zainteresovanim koji su omogućili ovaj poseban događaj - navode iz Ambasade Italije.

Ambasada Italije u Podgorici, prepoznajući vrijednost Green Game-a kao alata za inspiraciju novih generacija, u okviru "Nedjelje italijanskog jezika u svijetu", čija je ovogodišnja tema "Italijanski i održivost", organizovala je veliko takmičenje u saradnji sa Ministarstvom Prosvjete Crnge Gore, Peaktime timom, producentom takmičenja, kako bi se projekat realizovao i u Crnoj Gori. "Ovaj poseban i jedinstveni događaj označava važan korak ka promovisanju ekološke svijesti" – izjavila je Ambasadorka Italije u Crnoj Gori, Andreina Marsella. I dodala:

- Kroz aktivno učešće mladih Crnogoraca i Crnogorki, cilj nam je da promovišemo kulturu održivosti i podijelimo najbolje i najsavremenije prakse o pitanjima životne sredine - navela je ambasadorka.

Takmičenje će se održati u utorak 17. oktobra u Sportskom i kulturnom centru Univerziteta Crne Gore (Studentska L2), a protagonisti će biti učenici 9 srednjih crnogorskih škola. Sve o Green Game-u Montenegro na www.greengame.it Pokrovitelj Green Game-a je Predsjedništvo Savjeta ministara Italije i Ministarstvo životne sredine i energetske bezbjednosti Italije BIOREPACK, CIAL, COMIECO, COREPLA, COREVE i RICREA su nacionalni neprofitni konzorcijumi, osnovani zakonom koji su odgovorni da širom Italije obezbjede početak reciklaže ambalaža koju prikupljaju italijanske opštine putem odvojenog prikupljanja otpada. U Italiji se u prosjeku godišnje proizvede oko 11 miliona tona ambalažnog otpada. Od toga, sistem nacionalnih konzorcijuma, na čijem je čelu CONAI (Nacionalni konzorcijum za pakovanje), oporavlja približno 78 odsto, odnosno tri od četiri paketa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 14:55