Александар Стијовић и Грегор Прескер / - Министарство
24/11/2021 u 11:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амбасада Словениjе донирала пчелињак Кући меда у Даниловграду

Значаj пчела jе немjерљив за друштвену заjедницу, одрживи развоj и читаву планету, па jе због тога потребно jош више подизати свиjест грађана о том вриjедном инсекту и наjзначаjниjем опрашивачу биљака на планети, казао jе Прескер

Амбасадор Словениjе у Црноj Гори Њ.Е. Грегор Прескер у присуству министра пољопривреде, шумарства и водопривреде мр Александра Стиjовића уручио jе поклон, традиционални словеначки пчелињак Савезу пчеларских организациjа Црне Горе, коjу jе у име Савеза примио предсjедник Радуле Миљанић, а коjа ће уљепшавати двориште Куће меда у Даниловграду. Такође, у знак наставка добре сарадње двиjе приjатељске државе званичници су посадили садницу липе испред Куће свих црногорских пчелара.

- Значаj пчела jе немjерљив за друштвену заjедницу, одрживи развоj и читаву планету, па jе због тога потребно jош више подизати свиjест грађана о том вриjедном инсекту и наjзначаjниjем опрашивачу биљака на планети. Ова донациjа jе само мали знак пажње у оквиру проjеката коjе Словениjа реализуjе у окружењу за вриjеме предсjедавања Европском униjом - казао jе амбасадор Прескер.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде мр Александар Стиjовић истакао jе да пчеларство у Црноj Гори има добру перспективу и да зато, пчелари заслужуjу већу подршку у сваком погледу.

- Ово jе сектор коjи се интензивно развиjа и у коме може да се напредуjе с обзиром да наше поднебље располаже изванредним природним ресурсима и дестинациjама за производњу врхунског органског меда - нагласио jе Стиjовић и подсjетио да jе ресорно министарство, реализовало све jавне позиве, и за текућу годину уз програм унапређења пчеларства и остале мjере подршке издвоjило око 300.000 еура.

Министар Стиjовић jе изразио посебну захвалност амбасадору Прескеру на свему што Словениjа ради за Црну Гору, нагласивши да jе и оваj знак пажње плод добре и интезивне сарадње коjу приjатељске земље у континуитету остваруjу.

На овом поклону и другим активностима коjе су успjешно реализоване у минулом периоду на обострано задовољство, захвалио се предсjедник СПОЦГ Радуле Миљанић.

- Инициjатива да се 20. маj установи као Свjетски дан пчела потекла jе из Словениjе и ми већ три године обиљежавамо таj датум пригодним манифестациjама коjе афирмишу пчеларство, посебно код млађег нараштаjа. Наставићемо са том праксом како би код нас у овоj области примиjенили знања и искуства развиjених земаља попут Словениjе - рекао jе Миљанић и гостима предочио идеjу да се у оквиру Куће меда изгради едукативни парк са пратећим садржаjима за полазнике предшколског узраста и ученике коjи би имали своjе радионице за испољавање креативних способности на тему пчеларства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:26