Просвјетни радници испред министарства / Иван Петровић Ипе
26/06/2021 u 07:30 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Апел Удружења наставника министарству: Професорима у средњим школама пријете откази

Из Удружења подсјећају да су још прије 18 мјесеци покренули иницијативу за измјену члана 107 закона, те да је бивши министар просвјете потврдио да се ради о дискриминацији запослених у средњим школама

Удружење наставника друштвене групе предмета Црне Горе и професори JУ Школе за средње и више стручно образовање "Сергиjе Станић" из Подгорице упутили су захтјев Министарству просвјете, науке, културе и спорта да изједначе норме часова у основним и стручним школама, како дио просвјетара не би остао без посла. У допису у који је "Дан" имао увид, а који су упутили наставници ШСВСО "Сергије Станић" истиче се да подржаваjу инициjативу Удружења наставника друштвене групе предмета Црне Горе за усклађивање седмичне норме часова са нормом у основним школама.

– Доношењем сета закона из области образовања 2017. године седмична норма часова у основном образовању умањена jе за два часа и утврђена на 18 часова седмично. У васпитно-образовним установама средњег општег и стручног образовања норма часова jе остала од 20 до 22 часа седмично. Смањење обима рада, броjа одјељења или броjа часова наставе, односно броjа ученика, увођење нових облика организациjе рада и нових образовних програма, промjене у образовним програмима, као и друге промjене статуса установа, условиле су смањење броjа запослених, а тиме и опасност да велики броj наставника у средњем образовању остане, у потпуности или дјелимично, без законом утврђене седмичне норме часова. Нову школску годину у нашоj установи као и у многим другим установама средњег образовања наставници ће почети са непуним нормама, односно умањеним зарадама. Многи ће остати и без оног минимума коjи им обезбjеђуjе опстанак уговора о раду. Из тих разлога, као и разлога отклањања дискриминациjе наставника у средњем образовању у односу на наставнике у основним школама апелуjемо на Министарство просвjете, науке, културе и спорта, на све посланичке клубове, НВО сектор, да подрже ову инициjативу како би се до почетка школске 2021/22. године извршиле измjене члана 107 Закона о стручном образовању и на таj начин се норма рада у средњем образовању изjедначила са нормом у основним школама. Позивамо и колеге из других васпитно-образовних установа да подрже ову инициjативу и тако допринесемо очувању наших уговора о раду и радних мjеста – наводе наставници у допису ресорном министарству. Из Удружења наставника друштвене групе предмета саопштено је да су приjе 18 мјесеци покренули инициjативу да се измиjени члан 107 Закона о стручном образовању коjи се тиче норме часова наставника у средњем образовању.

Иницијативу подржали и посланички клубови

Вукчевић наводи да је обављен jе разговор са поjединим посланичким клубовима од којих имају пуну подршку.

- Надамо се да ће нам помоћи и конацно елиминисати дискриминациjу измедjу наставника у основном образовању и наставника у средњем образовању. Ово jе и прилика да г-дин Шеховић покрене рjешавање питање норме у средњем образовању, тим приjе сто jе и предсjедник Одбора за просвjету, науку, културу и спорт. Прихватањем ове инициjативе риjешили би се и пробкеми многим наставницима да обезбиjеде стабилност своjе норме и радног мjеста. Ми ћемо бити упорни, нећемо одустати од ове инициjативе за коjу ћемо, надам се, имати подршку многих субjеката коjи су везани за образовни систем Црне Горе - поручује Вукчевић

– Тадашњем министру Дамиру Шеховићу jе достављена инициjатива, у неколико наврата обавила сам разговоре са бившим министром, чак jе и jавно у многим изjавама и интервjуима рекао да jесте направљена дискриминациjа, да треба и у средњем образовању кориговати норму и да ће све урадити да се то реализуjе. Покренула сам акциjу прикупљања подршке код колега из средњег образовања. Подршку су дала многа удружења наставника (Удружење настаника туристичке групе предмета, Удружење професора француског jезика, физичког фаспитања, педагога итд), стручни активи из скоро свих средњих школа у Црноj Гори. Колеге су се, заиста, у оним тешким условима короне, одазвале и достављале ми писане подршке. Почетком ове године поново сам покренула и обновила ту инициjативу заjедно са Градским одбором Синдиката просвjете, преко посланичких клубова, Одбора за просвjету, науку, културу и спорт. Допис jе прослиjеђен и ресорноj министарки – казала је предсједница Удружења Станка Вукчевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 11:20