АСК илустрација
21/07/2021 u 13:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

АСК: Директоре да не именује министар, већ школски одбори

АСК позива ресор Весне Братић да размотри примјену члана 153 х, а који се односи на избор директора у свим јавним установама у року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона.

Измјене и допуне Општег закона о образовању и васпитању које је донијела Скупштина Црне Горе 27. маја садрже непрецизности и неодређености норми које отварају могућност нарушавања транспарентности и интегритета у области образовања, као једној од области од посебног ризика од појаве корупције, оцијенила је у мишљењу Агенција за спрјечавање корупције.

У мишљењу АСК наводи се да, с обзиром на важност образовања, фокус будућих измјена Општег закона о образовању и васпитању мора бити суштински транспарентан процес избора директора образовно-васпитних установа, који ће пратити јавни план развоја школе који кандидати подносе, стручна и мјешовита комисија која вреднује планове и спроводи интервјуе са кандидатима, те јавна листа рангирања кандидата на основу које се сами процес избора спроводи.

- Агенција позива надлежно министарство да приликом припреме новог законског текста у овој области измјени процедуру за избор директора образовно-васпитних установа тако да исте не именује министар, већ да надлежност избора и разрјешења директора буде једна од надлежности школског, односно управног одбора, посебно имајући у виду да су преко представника у одборима заступљени интереси Министарства, а што је најважније и интереси запослених у образовно-васпитним установама, дака и родитеља, те би њихова одлука осликавала најбољи интерес школе. Такође, имајући у виду надлежности школских, односно управних одбора, неоходно је предвидјети јасне критеријуме које је неопходно испунити у циљу именовања и разрјешења чланова у овим одборима – наводи се у мишљењу Агенције.

Они су у мишљењу навели и да је неопходно ревидирати и процедуре које се односе на запошљавање наставника у правцу јасног дефинисања процедура запошљавања, предвиђања критеријума за избор чланова комисије и дефинисања критеријума за оцјењивање кандидата, што би обезбиједило већу транспарентност овог процеса, а самим тим смањило простор за арбитрарно одлучивање, као погодно тло за разне врсте злоупотреба, које условљава појаву трговине утицајем, те појаву непотизма, кронизма и политичког клиентелизма, што отежава свеукупни реформски процес и у крајњем снажно утиче на свакодневни живот грађана.

АСК позива ресор Весне Братић да размотри примјену члана 153 х, а који се односи на избор директора у свим јавним установама у року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона.

Ова норма, како наводе, за посљедицу има лишавање функције носилаца јавних овлашћења, без претходног довођења у питање њихових способности у законом утврђеним поступцима, чиме им се између осталог ускраћује могућност да оспоре престанак свог мандата пред надлежним судовима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

15. septembar 2021 12:21