Мрдовић / SRDJAN_BOLJEVIC
17/10/2021 u 16:00 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Акциjа за социjалну правду тражи да повећање пензија буде у социјалном пакету

Чињеница да око 16 хиљада становника прима наjнижу пензиjу, коjа jе нешто мања од 150 еура, указуjе да jе у економском смислу то живот на ивици жилета, рекла је Мрдовић из АСП-а

Акциjа за социjалну правду (АСП) упутиће Министарству финансиjа и социjалног старања инициjативу са препоруком да се наjављеним социjалним пакетом већ од наредне године обухвати и повећање панзиjа. Савjетник у АСП-у Инес Мрдовић сматра да би Влада социjалним пакетом, коjи се припрема за наредну годину, морала да обухвати и пензионере, коjи су годинама међу социjално наjугрожениjим у држави.

– Чињеница да око 16 хиљада становника прима наjнижу пензиjу, коjа jе нешто мања од 150 еура, указуjе да jе у економском смислу то живот на ивици жилета. Таj износ пензиjе не може да обезбиjеди практично ни елементарне егзистенциjалне потребе, а камоли потребе за лиjечењем наjстариjе генерациjе или потребе друштвене и социjалне природе, коjе има jедно људско биће – казала jе Мрдовић. Она jе подсjетила да просjечна пензиjа, коjу прима наjвећи броj пензионера, износи непуних 300 еура, па jе jасно да jе и то недовољно за достоjанствен пензионерски живот. Министарство финансиjа и социjалног старања наjављуjе повећање минималне зараде на 450 еура од наредне године, са садашњих 250 еура, колико jе наjнижи износ примања.

– Уколико би се чекало да наредне године дође до раста просjечних зарада, односно елемената коjи последично утичу на раст пензиjа, онда би то значило да ће до увећања пензиjа доћи тек 2023. године. То би било непоштено према пензионерскоj популациjи и они би извукли "дебљи краj" у наjави државе да ће покушати да обезбиjеди социjалну правду за све грађане – рекла jе Мрдовић јуче за агенцију Мина бизнис. У АСП-у сматраjу да социjална правда мора да обухвати све, jер у Црноj Гори грађани не би требало да се дијеле на оне првог, другог или иног реда.

– Упутићемо инициjативу Министарству финансиjа да већ од наредне године, кроз наjављени социjални пакет, обухвати и увећање пензиjа. Ако има за зараде прегломазне jавне администрациjе, коjа годинама беспотребно "jеде" финансиjе ове земље, онда има и за увећање ионако мизерних пензиjа наших наjстариjих грађана – поручила jе Мрдовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 22:57