Алекса Бечић / - IGOR SLJIVANCANIN
15/12/2021 u 14:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Бечић полазницима Полицијске академије: Честитке вама који служите својој домовини

Политике су, како је додао, пролазне, функције су пролазне, мандати су пролазни, али је, истакао је, Црна Гора вјечна

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић присуствовао је промоцији 13. генерације полазника/ца ВСШ „Полицијске академије“ и том приликом уручио признање најбољој полазници 13. генерације ове престижне академске установе, Марији Вељовић.

Бечић је истакао да има част што је данас на мјесту, гдје се ствара кадар који ће спроводити Устав и законе и обезбјеђивати поштовање јавног реда и мира „али и оно што је најважније и најљепше, кадар који ће служити својој домовини, својој отаџбини, поносној Црној Гори и дичном црногорском народу, јер нема веће привилегије у животу него бити слободан човјек и поносни слуга свог народа и своје државе“.

Он је, осврћући се на своју генерацију, казао да је тој генерацији и тим генерацијама доста тога фалило, одрастали су и школовали се у тешким временима, у временима немира, подјела и других балканских страхота, али и истакао да су упркос томе успјели да се изграде у људе који данас дају допринос и генеришу промјене на боље, људе који желе да оставе наредним генерацијама много љепше и сигурније наслеђе од оног које су наслиједили.

Зато, нагласио је предсједник Бечић, наредним генерацијама не смије да фали ништа.

 - Они не смију бити жртве политичких препуцавања. Они у свом образовању и изграђивању у добре људе и одличан кадар не смију да осјете друштвене турбуленције. Не смију да осјете разлике и подјеле. Ту сте ви, ту смо сви ми, да не дозволимо тако нешто. Морамо да удружимо снаге, да би ову прелијепу земљу помирили, ујединили и ојачали, јер највећи гарант њене вјечности није нико од нас појединачно, али јесу њене снажне институције, њени професионални и честити функционери и службеници, њен непробојан безбједнонсони сектор и наше заједништво, наша лојалност, наша храброст и наша бескомпромисност - казао је Бечић.

Обраћајући се академцима, Бечић је поручио да они нијесу „само њихови или само наши”, већ су самим уписом показали жељу да буду свих.

- Ви морате бити и понос и снага и образ и савјест цијеле Црне Горе. Свих њених грађана. Свих њених нација. И оних који вјерују и оних који не вјерују. Ви сте свих њих и сви они су ваши. Зато вас не треба да дотиче политика, политичке стране и политички односи. Ваша једина страна је Црна Гора, сваки њен педаљ, сваки њен грађанина, свака стопа њених обала, ријека, језера, планина и мора - казао је предсједник црногорског парламента.

image

Полицијска академија

- IGOR SLJIVANCANIN

Политике су, како је додао, пролазне, функције су пролазне, мандати су пролазни, али је, истакао је, Црна Гора вјечна.

 - Црна Гора је константа. Константа која траје и која ће трајати. То је наш идеал, наша црвена линија и наш завјет који смо бранили, који бранимо и који ћемо одбранити. Побиједићмо заједничким снагама и криминал, и корупцију, и екстримизам, и примитивизам. Побиједићемо све пошасти, јер ми ћемо се жртвовати да би Црна Гора побиједила. Да би Црна Гора јачала, трајала и пркосила. Да би Црна Гора живјела - казао је Бечић.

Бечић је истакао да је увјерен да говори у име свих грађана када каже – „Црна Гора вам је већ сада захвална што ћете носити униформу са њеним грбом“. То је, казао је предсједник, част, али и обавеза; привилегија, али и одговорност. Јер, како је нагласио, „част и привилегија је бити синоним за државу, бити њен репрезент, а обавеза и одговорност је представљати државу на начин да се ни она, ни њени грађани не застиде ваших дјела и ваших ријечи“.

 - Ваша обавеза и одговорност  је тиме већа што се свака ваша ријеч и сваки ваш потез тумачи као да га је направила сама држава. Зато, не дозволите да било који грађанин који улаже у све нас и на тренутак помисли да је држава према њему неправедна, да је држава према њему бахата, да му је држава маћеха, ма коме припадали, ма како се звали, ма како се национално и вјерски осјећали -  казао је он.

Он је позвао све академце да својим ријечима и својим понашањем учине да сваки грађанин осјети да му је Црна Гора мајка.

 - Оставите нама политику. Оставите нама партијске активности и надгорњавања. Вама то не приличи. Вашој младости приличи здрав дух у здравом тијелу. Тај здрав дух, та младалачка неоптерећеност, тај ваш поглед у будућност, треба да спаја, да мири, да уједињује, да даје примјер, да воли, да тражи добро у људима, а не да продубљује погубне црногорске подјеле - казао је Бечић.

Предсједник је навео да сваки човјек има своје погледе на свијет око себе и живот у њему, али поручио академцима, савјетовао их, да ни у једном тренутку не дозволе да им став, мишљење и погледи замагле осјећај за правду, правичност и мјеру.

 - Црна Гора вас воли. Цијела Црна Гора вас воли. Црној Гори сте потребни. Цијелој Црној Гори сте потребни. Увјерен сам да ће свима нама служити на част што ће Црна Гора и сви ми у њој, имати у вама чуваре њеног реда и мира и њене праве репрезенте. Тринаеста генерацијо, срећан вам почетак. А свима нама и нашој мајци Црној Гори срећна још једна генерација оних који ће вјерујем представљати њен понос, њену снагу, њен образ и њену савјест. Живјела Црна Гора! Наша светиња, наша мајка и једина наша отаџбина - закључио је он.

У оквиру свечаности која је уприличена у част промоције 13. генерације полазника „Полицијске академије“, говорили су и државни секретар Министарства унутрашњих послова Зоран Миљанић, директор Управе полиције Зоран Брђанин, в.д. директор ПА Светомир Кнежевић, а присутнима се обратио и амерички ФБИ агент Џо Пистон, као и најбоља академка Марија Вељовић.

Током свечаности, најбољим полазницима/цама су уручене дипломе, а гости су имали прилику да погледају инсерт из филма „Донние Браско” и пропрате спортске активности које су биле дио програма.

    

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 07:16