БЕЧИЋ ПРИСУСТВОВАО ПОЛАГАЊУ ВИЈЕНЦА / - ФОТО: СКУПШТИНА ЦРНЕ ГОРЕ
19/01/2022 u 12:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић положио вијенац националном хероју Хејдару Алијевом

Спомен-обиљежје „Вјечни пламен“ је свечано отворено 9. октобра 1998. године, у знак сјећања на азербејџанске мученике

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, током посјете Републици Азербејџан, у пратњи потпредсједника парламента Републике Азербејџан Адила Алијевог и предсједника групе пријатељства Црне Горе и Азербејџана у Парламенту Игбала Мамадо, положио је вијенц и цвијеће на гробницу Народног лидера Хејдара Алијева (Алеја части) као и на споменик „Вјечити пламен“ (Алеја мученика).

Алеја части је гробље и споменик у Бакуу. У Алеји се налазе гробнице познатих Азербејџанаца, укључујући неколико предсједника, научника и умјетника. Укупно постоје 242 гробнице, укључујући и гробницу родитеља актуелног предсједника Азербејџана.

image

БЕЧИЋ ПРИСУСТВОВАО ПОЛАГАЊУ ВИЈЕНЦА

- ФОТО: СКУПШТИНА ЦРНЕ ГОРЕ

"Након што је изграђена, гробнице истакнутих азербејџанских личности Джалила Мамадгулузадеа, Абдурахим бега Хагвердијева, Наџаф бега Вазирова, Хасан бега Зардабија, Хусејна Араблинског, Сулејмана Санија Акхундова, Алија Назмија, Джабара Гарјаглузима Азима Азима, Азима Азима, Азербејџана, Гајаглузима Сарабског, премјештене су у Алеју части", наводе из Кабинета предсједника Скупштине Црне Горе.

Алеја мученика, раније позната као Киров парк, је гробље и споменик у Бакуу, посвећен онима који су убијени од стране Совјетске армије током Црног јануара 1990. и у Првом рату у Карабаху од 1988–1994. године. Процјењује се да је на гробљу сахрањено око 15.000 људи. Сматра се светињом оних који су дали своје животе за независност Азербејџана и сваке године привлачи хиљаде посјетилаца.

"У Алеји мученика се налази и Меморијал турских мученика у Бакуу, велики споменик 1.130 турских војника, који су погинули у борби против бољшевичких и јерменских снага током битке за Баку 1918. Недалеко од овог споменика, налази се мали зид на коме се одаје признање британским војницима погинулим током истог сукоба", истичу у саопштењу.

Спомен-обиљежје „Вјечни пламен“ је свечано отворено 9. октобра 1998. године, у знак сјећања на азербејџанске мученике. Изградњу је надгледао лично Хајдар Алијев, на чији предлог је споменик и подигнут. „Вјечни пламен“, који је израђен по пројекту архитекте Елбаи Гасимзаде, вриједан је 2 милијарде АЗН. Меморијални комплекс се састоји од гробнице, која се налази на круни осмокраке звијезде са стакленом куполом у златном оквиру. Године 2007. подигнути су стубови Вјечног пламена и од злата су направљени дјелови осмоугаоне звијезде и осмокраког огледала.

Током званичне посјете Азербејџану, предсједник Бечић се сусрео се са предсједником Скупштине Сахибом Гафаровом, предјседницом државе, Илхамом Алијевим, премијером Алијем Асадовим и министром вањских послова Азербјеџана, Џејхуном Бајрамовим.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:57