/ foto: srđa boljević
06/10/2023 u 09:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Begić: Otkrivena povezanost autizma kod dječaka sa konzumacijom vještačkog zaslađivača ili gaziranih sokova

Uz sva ograničenja studije i nalaza, raduje me da se krug konačno sužava i da nauka nije zaboravila i iznevjerila roditelje i sve zdravstvene radnike koji se ovom problematikom bave, naglasio je Begić

Doktor i viši konsultant za zdravstvena pitanja UNICEF-a Senad Begić objavio je rezultate istraživanja Univerziteta Teksas iz San Antonija o povezanosti konzumacije gaziranih pića i vještačkih zaslađivača sa dijagnozom autizma kod dječaka.

- Nekako je ispod radara svima prošla velika studija Univerziteta Teksas iz San Antonija, koja je ukazala na snažnu povezanost dijagnoze autizam kod dječaka i konzumacije dijetetskih sokova i/ili veštačkog zaslađivača aspartmana od strane majki tokom trudnoće ili dojenja!!! U ovoj studiji, vjerovatnoća dijagnoze nekog od poremjećaja autističnog spektra dječaka bila je tri puta veća nego tipični neurološki razvoj ako je majka konzumirala jedno ili više gaziranih pića ili uporedivu količinu vještačkog zaslađivača aspartama tokom trudnoće ili dojenja- istakao je Begić na Tviteru.

Iako je povezanost izvjesna ona, dodaje Begić, ne podrazumjeva uzročno posljedičnu vezu koja tek treba dodatno da se istraži u budućim, velikim, prospektivnim studijama, uz precizno praćenje i mjerenje svih nutritivnih sastojaka u ishrani majke, kao i drugih faktora rizika i za majku i za oca.

- Ali ovo je svakako veliki “proboj” i nova količina dokaza koja potvrđuje ranija razmišljanja o isprepletanosti mnoštva faktora kod nastanka autizma uključujući i genetske sa jasnim fokusom na faktore iz okruženja i izloženost djece njima. Uz sva ograničenja studije i nalaza, raduje me da se krug konačno sužava i da nauka nije zaboravila i iznevjerila roditelje i sve zdravstvene radnike koji se ovom problematikom bave- naglasio je Begić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:45