/ -Фото: Иван Петровић Ипе
09/09/2021 u 14:32 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Беране спремно за устоличење: Васојевићи чекају патријарха раширених руку

Нема разлога за помпезним насловима да ће Беране постати ново Цетиње, одавде су кренуле литије и то свако добро зна, поручује први човјек Берана Тихомир Богавац

Припреме за устоличење епископа будимљанско-никшићког Методија у Беранама које је најављено за 26. септембар увелико су у току, а из Општине Беране данас су имали састанак са управом Манастира Ђурђеви Ступови на ком се разговарало о организацији свечаности. 

Како је Порталу Дана казао предсједник општине Беране Тихомир Богавац, управи Манастира ће све општинске службе бити на располагању 24 сата. 

​- Ту смо шта год треба, а посебно у домену безбједносних служби- додао је Богавац. 

image

Богавац

Фото: Д. Јововић

Одлука о датуму устоличења епископа донешена је на последњој сједници Синода Српске православне цркве (СПЦ), а у Беранама је најављен и долазак патријарха Порфирија. 

Коментаришући писање појединих медија у Србији да ће Беране постати ново Цетиње, Богавац истиче да о том нема говора и да нема никакве потребе за таквих помпезним насловима. 

image

Епископ Методије са митрополитом и патријархом 

Фото: Иван Петровић Ипе

- Сви ми добро знамо да су литије почеле у Беранама, а овдје никад није било никаквих инцидената па неће ни сада. Наравно, спремни смо на све. Постоји могућност да се појаве изоловани случајеви, али мислим да нема разлога за то и да ће све протећи у најбољем реду- навео је Богавац. 

Подсјетимо, архимандрит Данило Трпчевски, игуман Манастира Ђурђеви ступови у Беранама најавио је да су припреме за свечаност устоличења владике Методија почеле још прије мјесец дана.

- Размишљамо о томе и да позовемо представнике из општина који су наши побратими, а око организације културно-уимјетничког програма брине управа манастира. Спремни смо да дочекамо митрополита Јоаникија и патријарха, као и да устоличимо нашег епископа, Васојевићи их дочекују раширених руку- поручио је Богавац. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 11:32