Фото: Илустрација / -Фото: Илустрација
06/08/2021 u 15:58 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бесплатни уџбеници у школама од 10. августа

Из Удружења Родитељи, ипак, страхују да се улази у још једну школску годину без икакве припреме

Дистрибуција бесплатних уџбеника за око 68.000 основаца у Црној Гори почеће од 10. августа, а неопходна литература за ђаке биће дијељена преко школа.

Министарство просвjете, науке, културе и спорта Дневном листу Дан jе саопштило да је у обавези да, у сарадњи са Заводом за уџбенике и наставна средства, обезбиjеди бесплатне уџбенике за основну школу за све уписане ученике.

– Завод ће обезбиjедити дистрибуциjу уџбеника по школама коjа ће се одвиjати у складу са динамиком приспиjећа уџбеника из штампариjа, од 10. августа, према утврђеном плану. Министарство просвjете, науке, културе и спорта jе упознало школе са планом дистрибуциjе уџбеника, како би се обезбиjедило њихово несметано преузимање. Дистрибуциjа и разврставање уџбеника у самим школама, до ученика, обавеза је руководиоци jавних установа- наводе у ресору Весне Братић.

На питање о почетку школске године у министарству кажу да поучени искуствима од претпрошле и прошле године, када jе услед пандемиjе ковида-19 било неопходно реализовати наставу путем платформе učidoma.me, а не знаjући у овоме тренутку каква ће бити епидемиолошка ситуациjа у наредном периоду, министарство jе осмислило нова технолошка рјешења чиjа jе израда при краjу, а коjа ће приjе свега имати за циљ да олакшаjу рад просвjетним радницима, као и приступ школском градиву ученицима.

Извршни директор Удружења "Родитељи" Кристина Михајловић каже да је подјела бесплатних велико олакшање и уштеда за родитеље, посебно оне који имају више дјеце.

image

Михајловић

Фото: Фејсбук

Она истиче да су из тог разлога и годинама уназад тражили бесплатне уџбенике који су тек ове године обезбијеђени.

– Уџбеници јесу велики трошак и сами, а тек ствари које иду уз њих. Сада када су они бесплатни и када знамо како ће ићи дистрибуција, родитељи имају барем једну ствар која им је олакшана – наводи Михајловићева.

Што се тиче почетка школске године, Михајловићева истиче да од институција већ мјесецима траже да се објасни како ће дјеца ове године ићи у школу.

– Сви смо на иглама, а писали смо премијеру, потпредсједнику Владе, министарству и Институту за јавно здравље и тражимо да се објасни како ће се организовати школска година. Објашњења и одговора нема, све говоре да зависи од епидемиолошке ситуације, али се бојим да ми улазимо у још једну школску годину без икакве припреме. Оно што је сигурно јесте да су родитељи изричито против онлајн наставе и преовладава став, како год и шта год, само не онлајн. Родитељи сматрају да је то најгори модел наставе, који је исцрпљујући за све и не даје добре резултате у пракси– истиче Михајловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 04:13