Јелена Боровинић Бојовић и Ханс Клуге / - фото: ГОВ.МЕ
28/06/2021 u 14:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Боровинић Бојовић-Клуге: Потребна рjешења за jаче здравствене системе

Инициjатива за сарадњу између малих земаља покренута jе званично 2013. године са циљем имплементациjе СЗО Европске политике за здравље и благостање

Пандемиjа коронавируса указала jе на слабе тачке и изазове са коjима се суочаваjу здравствени системи и сада jе прави тренутак да се стратешки правци и здравствене политике каналишу ка иновативним рjешењима за jаче и отпорниjе здравствене системе, као и доступниjу и приступачниjу здравствену заштиту, саопштила jе министарка здравља Jелена Боровинић Боjовић, током састанка Инициjативе малих земаља.

Она се на почетку захвалила Регионалном директору СЗО за Европу Хансу Клугеу на изузетном вођству одговора на пандемиjу Ковид-19.

Како истичу у саопштењу Министарства здравља, Боровинић Боjовић jе истакла да су изазови ове пандемиjе посебно погодили мале земље због њихових, ионако ограничених капацитета у ресусрсима здравствене заштите (као што су болнички капацитети, људски и др), као и ограничењима у набавци потребних љекова, и превасходно вакцина, када jе jасно да њихова глобална неравномjерна расподjела у доступности и правовремености може умањити њихову несумњиву добробит и оставити велики броj рањивих, те несигурност за све.

Министарка jе нагласила да jе уз стратешко планирање, развоj дигиталних технологиjа jедан од стратешких праваца за будућност, те да ће у том духу, Црна Гора бити домаћин Самита за дигитализациjу за земље западног Балкана, коjи ће се одржати у октобру ове године, а уз значаjну подршку СЗО.

Боровинић Боjовић jе закључила да Инициjатива малих земаља треба да искористи потенциjал овакве мреже и сличности система коjе земље чланице имаjу, за израду заjедничких стратегиjа и jачање здравствених система како би се могли супротставити оваквим и сличним jавноздравственим приjетњама у будућности.

Инициjатива за сарадњу између малих земаља покренута jе званично 2013. године са циљем имплементациjе СЗО Европске политике за здравље и благостање. Поред Црне Горе, у овоj инициjативи учествуjу и Андора, Кипар, Исланд, Луксембург, Малта, Монако, Сан Марино и Летониjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:03