Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић / - Министарство
14/06/2021 u 14:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Боровинић Бојовић: Подизање нивоа добровољног давалаштва крви је приортет

Зато позивам још једном све који су здравствено способни да постану добровољни даваоци крви, јер чин даривања дијела себе, којим се спашава нечији живот, нема алтернативу, поручила је министарка

Свјетски дан добровољних даваоца крви дан је када се слави солидарност и хуманост и прилика да се захвалимо добровољним даваоцима, јер дарујући дио себе, дарују живот, поручено је на свечаности уприличеној у Заводу за трансфузију крви, поводом обиљежавања 14. јуна- Свјетског дана добровољих даваоца крви.

-Овогодишњи Свјетски дан добровољних давалаца крви обиљежава под слоганом „Даруј крв да срце планете настави да куца“, који управо наглашава суштинску улогу даваоца крви у одржавању живота у свијету. Посебан фокус овогодишње кампање је на младим људима и њиховој улози у обезбјеђивању довољних количина крви-казала је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић.

Она је нагласила да је вријеме пандемије изазване вирусом ЦОВИД-19 утицало је на све сегменте здравствених система у свијету, па је тако имао негативан ефекат и на трансфузиолошку дјелатност, односно ниво давалаштва крви.

-Током протекле и ове године, дошло је до смањења броја добровољних давалаца крви и у Црној Гори. Упркос свим тешкоћама, Завод за трансфузију успио је да обезбиједи потребне јединице крви свима којима је била потребна. Број прикупљених јединица у Црној Гори у 2020. години износио је 16.709, што је 2,7 одсто у односу на број становника. Пандемија коронавируса је довела до очекиваног пада нивоа давалаштва у односу на 2019.годину када смо у редовним условима остварили ниво од 3.1 одсто. Од броја прикупљених јединица 60 одсто су намјенске донације из редова породичних даваоца, а 40 одсто су ненамјенске донације од стране добровољних давалаца крви”-навела је министарка здравља.

Влада Црне Горе како је казала, истински је посвећена очувању и заштити здравља својих грађана и улаже сталне напоре да, у сарадњи да институцијама које се баве овом дјелатношћу, допринесе развоју добровољног давалаштва крви, чији је коначни циљ обезбјеђивање довољних количина сигурне и безбједне крви, за редовне и ванредне потребе.

-Приоритет Министарства здравља у наредном периоду је подизање нивоа добровољног давалаштва крви, као важног дијела обезбјеђивања довољних количина безбједне крви , на чему морамо сви заједно интензивније да радимо у предстојећем периоду. Зато позивам још једном све који су здравствено способни да постану добровољни даваоци крви, јер чин даривања дијела себе, којим се спашава нечији живот, нема алтернативу- поручила је министарка Боровинић Бојовић.

Шефица Канцеларије Свјетске здравствене организације у Црној Гори др Мина Брајовић казала је да циљ охрабрити младе људе широм свијета, који су синоним за солидарност, алтруизам, ентузијазам, да донирају крв и инспиришу друге да подрже живот и здравље дарујући крв кроз систем добровољног, неплаћеног, ненамјенског давалаштва.

-Током трајања пандемије ЦОВИД -19, када је ситуација постала додатно сложена, научили смо многе лекције. Између осталог, да ефикасан одговор на пандемију тражи солидарност, сарадњу и национално јединство. Стабилан и снажан систем трансфузије са капацитетом да у континуитету и током трајања кризе сакупља, тестира, обрађује, чува и дистрибуира крв је парадигма есенцијалних здравствених сервиса, који чува животе и здравље грађана. СЗО поздравља напоре Владе Црне Горе и ресорног министарства да се трансфузиолоски сервиси брзо рекалибрирају и буду саставни дио одговора на пандемију-истакла је др Брајовић.

Директорица Завода за трансфузију крви др Тамара Шћепановић навела је да су са побољшањем епидемиолошке ситуације постигнути и бољи резултати у првих пет мјесеци ове године.

-Од 01. јануара до 01. јуна у Црној Гори је прикупљено око 7 900 јединица крви, што је за око 1200 јединица више у односу на исти период претходне године. Ови охрабрујући резултати нас враћају на пут ка добро познатом циљу, а то је 100 одсто добровољно, ненамјенско давалаштво и достизање препорука СЗО за ниво давалаштва од 4 одсто од укупног броја становника, чиме би биле обезбијеђене вишедневне националне резерве сигурне крви- нагласила је др Шћепановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:52