Јелена Боровинић Бојовић / - Архива
24/08/2021 u 09:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Боровинић Бојовић: Устоличење уз поштовање дигиталног сертификата

Она је поручила грађанима да је најважње здравље, да сви сачувамо најближе и позвала да поштовање мјера и вакцинацију

Здравствени систем спреман да се суочи са повећаним бројем обољелих од ковида-19, казала је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић, јавља ТВЦГ Преноси портал РТЦГ. Највећи број обољелих је, како је казала код грађана старости између 30 и 39 година а тренутно је мање од 4% обољелих на болничком лијечењу.

Она је додала да ће број новозаражених у наредном периоду расти код нас али и у свијету али, како је казала, колико се ми будемо придржавали мјера у толио ће брже доћи до бржег заустављања раста новозаражених. Министарка је додала да закључавање више није опција. Боровинић Бојовић је најавила своје ангажовање на повећању зарада у здравству. Предстојеће устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу са епидемиолошке стране уз поштовање дигиталног сертификата за министарку је изводљиво.

На питање да ли са СПЦ добовора мјере и протоколе за најавлени догађај на Цетињу министарка је казала да је било разговора и да ће се они наставити.

-Ми смо претходно увели коришћење дигиталне потврде уз помоћу које смо омогућили да се одређени догађаји десе. У том смислу уз поштовање дигиталног сертификата и потврде и ограничен простор на којем ће се дешавати, овај догађај је изводљив. Већ је било разговора они ће се наставити а јавност ће бити информисана- казала је министарка у Јутарњем програму Телевизије Црне Горе.

Она је поручила грађанима да је најважње здравље, да сви сачувамо најближе и позвала да поштовање мјера и вакцинацију.

Здравстени систем спреман

Боровинић Бојовћ је казала да је здравствени систем спремно дочекао измјену епидемиолошке слике у Црној Гори.

-Спремно смо дочекали пораст броја новозаражених паралелно са тим епидемиолошке мјере прате актуелну ситуацију- казала је министарка.

Она је нагласила да ипак здравље мора да буде усклађено са психолошким и социјалним благостањем.

-Као министарка здравља увијек се залажем за оне мјере које у првом реду подразумијевају заштиту физичког здравља али, са друге стране не смијемо да заборавимо да постоје и други сегменти здравља који су важни и чије ћемо консеквенце у будућности дуго пратити-казала је.

Министарка је одала признање свим здравственим радницима и додала да њихов рад мора да буде награђен.

-Ја ћу се као министарка здравља у том смислу додатно залагати и за повећање зарада у здравству- поручила је Боровинић Бојовић.

Она је саопштила да је за недјељу дана, од 16. до 22. августа, у Црној Гори урађено преко 130 хиљада прегледа.

-6,5 хиљада заражених је у овом тренутку а нешто мање од 4% се налази на болничком лијечењу. Важно је да су љекари у свим ковид болницама и ковид центрима увезани, прате пацијенте појединачно- казала је министарка и додала да је у овом тренутку најважније да се ситуација може превазићи поштовањем епидемиолошких мјера и вакцинацијом.

Највише заражених старости од 30 до 39 година

Она је додала да је фокус интересовања министарства тренутно на младим јер се делта сој најлакше шири у тој популацији а онда преноси и на старије.

-Тренутно највише заражених је међу оним старости између 30 и 39 година а у тој категорији имамо 25% вакцинисаних од укупног броја те популације- казал је министарка и и нагласила да сви морају поштовати мјере.

Она је позвала грађане да се вакцинишу јер на тај начин не само да ће заштитити себе и своје најдраже него ће се, како је казала, тако смањити и притисак на болнички систем чиме ће се допринијети превазилажењу тренутно повећаног броја заражених.

Број новозаражених ће расти код нас и у свијету

-Експоненцијална крива је и даје у порасту што се тиче броја заражених не само код нас већ и у цијелом свијету региону и Европи. Посљедњи подаци Свјетске здравствене организације управо упућују да ће број новозараженх одређено вријеме неминовно расти али колико се ми будемо придржавали мјера у толио ће брже доћи до бржег заустављања раста новозаражених-казала је Боровинић Бојовић.

На питање, да ли је здравствени систем спреман за јесен и више заражених министарка је казала да се тенутно се у болницама налази око 57% основних капацитета за ковид који, како је додала, значајно могу бити повећани.

"Број постеља је око 330 али он може да буде и 800 и 1.000. Све је спремно и за тај сценарио ако до њега дође, али надамо се да до бјега неће доћи. Кисеоничне станице су обезбијеђене у боницама и којима их раније није било. Све је у здравственом систему спремно. Ми не очекујемо већи број постеља али смо за то припремљени", казала је министарка.

Подаци о одласку љекара који се јављају у медијима, каже министарка, често нијесу тачни.

-Број љекара који на напустио здравствени систем ове године значајно је мањи од броја који га је напустио рецимо у претходној години или неколико година. Важно је да максимално координишемо са љекарима који су на раполагању и да процес рада не смије да застане. Добром организацијом и радом директора свих центара успјели смо да обезбиједимо довољан број љекара-казала је.

Боровинић-Бојовић је истакла да је прву дозу примило више од 42% грађана Црне Горе што је, како је казла, боље и о појединих земаља у окружењу али и у Европи.

-Ја нијесам потпуно задоољна тим бројем, бићу када тај постотак буде такав да обезбјеђује колективни имунитет зато планирамо додатне активности- казала је.

Трећа доза

Што се тиче треће дозе вакцине министарка је казла да ће финалну одлуку донијети национално тијело НИТАГ.

-На претходној сједници одлучено да се трећом дозом могу вакцинисати ризичне групе. Поново ће се о томе разговарати. Очекујемо нови састанак на којем ће се анализирати да ли ће трећа доза бити препоручена свима након одређеног временског интервала од ревакцинације или ће остати само за хроничне болеснике-додала је министарка.

Она је истакла да се Црна Гора може похвалити тиме да је од 4. децембра прошле године обезбијеђено 762.340 доза вакцина.

-Очекујемо да до краја септембра стигне још до 100.000 доза Фазер вакцина и до децембра још 52.000. На располагању су Синофар, Астразенека и Фајзер. Руске вакцине су тебале да стигну али нијесу због проблема које су имали произвођачи- казала је министарка.

Закључавање није опција

На питање да ли нам на јесен слиједи закључавање, казала је да се оно нигдје у свијету не дешава и не постоје препоруке за то.

-Јер су вакцине на расплагању, постоји опдређен посторак вакцинисаног становиштва и постојаће мјере, пратићемо ситуацију али не очекује се да се иде ка закључавању- казала је министарка.

Школска година

Што се тиче школске године она је казала да је финална одлука на Министарству.

-ИЈЗ је имао низ састанка и изнио свој став како је планирана организација школске године. За нас је најважније а дјеца иду у школу поштујући све елементе здравља али важно је да остану дјеца здрава. Зато је ИЈЗ предложио модел да се иде од 1. септембра у школу. Просвјета је међу првима валцинисана. Препоруке су да дјеца иду у школе. ИЈЗ ће вршити насумична тестирања, реаговати а министарство здравља ће обезбиједит и маске- закључила је Боровинић Бојовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:21