Боровинић Бојовић / - Боровинић Бојовић
17/09/2021 u 16:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Боровинић Бојовић: Заједничким дјеловањем малих земаља до оснаженог и мотивисаног здравственог радника

Цијенећи значај иницијативе малих земаља, министарка здравља је у име Владе потврдила спремност да буде домаћин следећег састанка

Мале земље дијеле заједничке изазове у здравству, а то су старење радне снаге, све већа потражња за здравственим радницима, као и њихово задржавање у јавном сектору и у руралним подручјима, затим интензивнија мобилност, потреба за побољшањем вјештина и стручним усавршавањем, ниске зараде  и врло слабе дигиталне компетенције. Зато је неопходно да радимо на томе да имамо компетентног, оснаженог и мотивисаног здравственог радника, казала је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић, на састанку министара малих земаља, који је одржан данас на маргинама Регионалног комитета Свјетске здравствене организације (СЗО).

Током састанка представљена је Мапа пута за земље чланице Иницијативе малих земаља (Андора, Кипар, Естонија, Исланд, Летонија, Луксембург, Малта, Монако, Црна Гора, Сан Марино и Словенија) и представљени приоритети за даље јачање здравствених система, кроз уједињено дјеловање. Главни приоритет је да здравсље буде приоритет на политичкој агенда земаља у вријеме ЦОВИД-а и у периоду опоравка од ЦОВИД-а, да се потребе малих земаља заступају на регионалним и међународном нивоу. 

- Наш стратешки приоритет мора бити заштита  здравствених радника, који су врло често били узнемиравани, суочени са синдромом изгарања који је посебно изражен сада током мјесеци пандемије, као  и улагање у јачање знања, вјештина и компетенција нашег здравственог особља, истакла је  Боровинић Бојовић.

Она је захвалила Регионалном директору СЗО за Европу, др Хансу Клугеу на подршци, која је најављена Медицинском факултету у Подгорици, за ревизију и развој новог наставног плана и програма, како би здравствени радници добили функционална знања и компетенције, како би их припремили за вријеме неизвјесности и изазова с којима ће се суочити у будућем периоду.

Министарка је истакла значај дигиталних технологија, које, како је казала, имају потенцијал надопуњавања и компензације недостатка људских ресурса у здравству.

- Уз подршку СЗО поставили смо дигитални позивни центар у примарној здравственој заштити што је био примјер увођења нових начина ефикасне подјеле задатака између доктора и медицинских сестара. Такође, у сарадњи са СЗО, Црна Гора је покренула процес преиспитивања приоритета, који ће бити обухваћени новом здравственом политиком, за боље здравље и добробит сваког грађанина у нашој земљи. Више улагања у примарну здравствену заштиту, коришћење квалитетних података за прилагођавање циљаних интервенција и праћење напретка, те подршка отпорним здравственим радницима, биће окосница нове здравствене политике Црне Горе, поручила је она.

Цијенећи значај иницијативе малих земаља, министарка здравља је у име Владе Црне Горе потврдила спремност да буде домаћин следећег састанка малих земаља у Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

26. oktobar 2021 09:46