Јелена Боровинић Бојовић / - Јелена Боровинић Бојовић
26/03/2022 u 09:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Боровинић Бојовић: Здравствени систем, поред борбе са ковид 19, посвећен санирању постковид посљедица

Она је упозорила да са сигурношћу не можемо рећи да је пошаст звана ковид 19 потпуно искоријењена, те да искуства која ових дана долазе из неких западних земаља

Иако борба са пандемијом коронавируса још траје, иако биљежимо значајно побољшане епидемиолошке услове, оно што засигурно сада знамо, а то потврђују и бројне студије и научна истраживања, јесу евидентне посљедице и здравствени изазови које доноси постцовид период, казала је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић, отварајући постковид симпозијум: „Изазови медицине у борби са вирусом ковид 19“, који се у организацији часописа Медицал, а под покровитељством Министарства здравља, од 25. до 27. марта одржава у Будви.  

Министарка је упозорила да са сигурношћу не можемо рећи да је пошаст звана ковид 19 потпуно искоријењена, те да искуства која ових дана долазе из неких западних земаља, позивају на додатни опрез.

 - Свједоци смо да је овај вирус, примарно респираторни, показао способност невјероватно разарајућег учинка на све органе и органске системе  и могуће трајно нарушио њихове основне функције. Вјерујем да ће научна заједница, у првом реду медицински професионалци, у времену пред нама имати озбиљан задатак како би на прави начин заштитили здравље популације, посебно оних људи који су били погођени ковид 19 инфекцијом -  поручила је Боровинић Бојовић.

Она је нагласила како већ сада можемо бити сигурни да ћемо се суочити са посебним изазовом бриге о менталном здрављу, јер је, како је навела, двогодишњи период, карантински услови, као и све непознанице које су пратиле пандемију од самог почетка, донио озбиљне негативне психолошке утицаје који могу узроковати симптоме посттрауматског стреса, депресију и анксиозност.

- Овоме нас уче и лекције из претходних пандемија и националних криза. Тако се глобална епидемија САРС-а из 2003. доводи у везу са порастом броја самоубистава за 30 одсто међу свјетском популацијом старијом од 65 година. Губитак посла и финансијске тешкоће током глобалне економске кризе из 2008. године, такође, се повезују са дуготрајним пропадањем менталног здравља - истакла је министарка здравља.

Поред посљедица по ментално здравље, према њеним ријечима,  посебан изазов за здравствене системе биће кардиоваскуларна, неуролошка, али и имунска обољења, те да због свега наведеног, црногорски здравствени систем у наредном периоду има озбиљан задатак да да адекватан одговор на нарастајући изазов борбе са постцовид обољењима и посљедицама које утичу на здравље људи.

 - У сарадњи са Министарством здравља, Клинички центар Црне Горе већ је у оквиру установе разрадио стратешки план и приступ, те у оквиру постојећих организационих цјелина успоставио третман за пацијенте који имају озбиљне здравствене компликације након прележане ковид инфекције. Желим да подсјетим да је Министарство здравља у сарадњи са Институтом ''Др Симо Милошевић'' у Игалу омогућило постцовид рехабилитацију за пацијенте са тежим обликом обољења узрокованог вирусом ЦОВИД 19, те да је до сада то право искористило 128 пацијената. Влада Црне Горе је за ову намјену опредијелила милион еура - поручила је Боровинић Бојовић.

На овај начин, али и стратешким приступом који подразумијева вишемилионску набавку савремене медицинске опреме у свим здравственим установама, те до сада највећим повећањем плата запосленим у здравству, јасно смо исказали недвосмислену намјеру да улагањем у здравствени систем покажемо да ова улагања нису трошак већ инвестиција у здравље, а сви добро знамо да здравље нема цијену.

У радном дијелу симпозијума министарка здравља  представила је стратегије ресора за наредни период, наглашавајући да је посебан акценат стављен на превенцију и лијечење хроничних незаразних болести, које су глобално и код нас најчешћи узрок оболијевања и умирања и поручила да је здравствени систем у потпуности посвећен обезбјеђивању квалитетне здравствене заштите за све грађане.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 19:48