/ - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
18/09/2024 u 14:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Božović: Preduzeti hitne mjere u cilju naplate potraživanja sudskih taks

Ministar pravde Crne Gore Bojan Božović sastao se sa izvršnom direktoricom NVO “Akcija za ljudska prava” Teom Gorjanc Prelević.

Razgovarano je o uslovima rada pravosuđa, o predlogu za uvođenje vetinga nosilaca pravosudnih funkcija i o izmjenama zakona u nadležnosti Ministarstva pravde.

- Istaknuta je potreba za unaprijeđenjem materijalnog položaja sudija i za povećanjem broja savjetnika i zapisničara. U vezi sa izraženim problemom odsustva zbog čestih bolovanja naglašena je potreba efikasnih zamjena, te ispitivanja ljekarske prakse određivanja bolovanja, s obzirom na moguće zloupotrebe- navodi se u saopštenju.

Ministar je izrazio spremnost da preduzme hitne mjere u cilju naplate potraživanja sudskih taksi, kako bi se od tih milionskih sredstava finansiralo poboljšanje uslova rada pravosuđa - na primjer, uvelo snimanje sudskih ročišta i sudije oslobodile obaveze diktiranja zapisnika, itd.

- U pogledu vetinga, uoči konferencije koju na tu temu NVO “Akcija za ljudska prava” organizuje naredne nedjelje, zaključeno je da je veting potreban, i da je veoma korisno sagledati iskustva Albanije i Moldavije u primjeni vetinga- navodi se u saopštenju.

Razgovaralo se o tome kako bi taj proces mogao da teče i nakon pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, a da ne dovede do prekomjernih potresa pravosudnog sistema. Razgovarano je i o potencijalnom doprinosu nevladinog sektora izradi zakona o vetingu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 14:14