Мајлинда Брегу / - фото: РЦЦ
28/06/2021 u 18:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брегу: Дискриминациjа Рома и даље веома велика

Према Балкан барометру, како jе казала Брегу, 63 одсто грађана Западног Балкана не жели да њихова дjеца бораве у истоj учионици са ромском дjецом

Дискриминациjа Рома на Западном Балкану и даље jе веома велика и регион мора да предузме активности на њеном смањивању и спречавању, поручила jе генерална секретарка Виjећа за регионалну сарадњу (РЦЦ), Маjлинда Брегу.

Она jе на отварању министарског састанка о интеграциjи Рома, коjи се одржава данас у Сараjеву, навела да према Балкан барометру 2021, око 40 посто привредних субjеката на Западном Балкану и даље нерадо запошљава Роме, чак и када задовољаваjу услове.

Према Балкан барометру, како jе казала, 63 одсто грађана Западног Балкана не жели да њихова дjеца бораве у истоj учионици са ромском дjецом.

„Иако се Познањском декларациjом, коjу су усвоjили лидери из региона приjе двиjе године, jасно прописуjу резултати коjе jе регион поставио у погледу интеграциjе Рома, дискриминациjа jе и даље веома велика и треба да предузмемо активности на њеном смањивању и спречавању“, рекла jе Брегу.

Она jе истакла да регион мора да уложи озбиљне напоре и позабави се главним узроцима искључености Рома.

„У том погледу, владама ће бити од помоћи регионална анализа коjу спроводимо о начину на коjи сузбити антициганизам. Исто тако jе изузетно важно да Роми не буду изостављени из главних политика, укључуjући зелени и дигитални програм,“ додала jе Брегу.

Учесници састанка, министри одговорни за интеграциjу Рома у региону, потврдили су да ће до октобра ове године њихове националне стратегиjе за интеграциjу Рома бити припремљене, ажуриране и усклађене са Стратешким оквиром Европске униjе за равноправност, укључивање и учествовање Рома за период од прошле до 2030.

Они су се, како jе саопштено из РЦЦ, договорили да поjачаjу постоjеће активности на интеграциjи Рома.

Наводи се да су усвоjили конкретне заjедничке закључке о повећању стопе запослености Рома и унапређењу услова становања, при чему ће се водити рачуна да та популациjа не буде изостављена из планова опоравка од ЦОВИД-а 19.

Европски комесар за сусjедство и преговоре о проширењу, Оливер Вархељи, истакао jе да и даље има доста тога да се уради да би се искористио потенциjал пуне укључености Рома.

„У Економском и инвестиционом плану за Западни Балкан, коjи jе Европска комисиjа представила прошле jесени, посебна пажња се у оквиру улагања у људске ресурсе посвећуjе приступу Рома образовању и њиховом учешћу на тржишту рада“, рекао jе Вархељи.

Министар за људска права и избjеглице Босне и Херцеговине, Милош Лучић, коjи jе био домаћин данашњег састанка, рекао jе да су активности те државе на укључивању Рома стратешке и дугорочне.

„Наш нови план за период од ове до 2025. обухвата циљеве новог стратешког овира за равноправност, укључивање и учествовање Рома, као и циљеве Познањске декларациjе. Радимо све што jе у нашоj моћи да наставимо постизати чак и боље резултате у оквиру расположивих финансиjских средстава“, навео jе Лучић.

Њемачки државни министар за Европу, Маjкл Рот, рекао jе да jе захвалан што се тема интеграциjе Рома на Западном Балкану налази високо на листи приоритета, jер су, нажалост, Роми и даље суочени са дискриминациjом, маргинализациjом, па чак и насиљем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:04