Majlinda Bregu / - RCC
30/04/2024 u 16:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bregu: Prvi maj podsjeća na stalne bitke za poboljšanje uslova rada

Prvi maj donosi radnicima širom Zapadnog Balkana i svijeta zasluženu pauzu od posla, ali i podsjeća na stalne bitke za poboljšanje uslova rada, odliv kvalifikovane radne snage, dugotrajnu nezaposlenost i rad na crno, kazala je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu povodom 1. maja, Praznika rada.

- Stope zaposlenosti na Zapadnom Balkanu dosegle su rekordno visok nivo od 60,5 odsto u 2023. godini. No iako ova brojka budi optimizam, treba biti oprezan u vezi sa razlozima koji stoje iza nje - rekla je Bregu.

Rodne razlike  u broju zaposlenih i dalje postoje, obzirom da je broj zaposlenih žena na regionalnom  nivou manji za 15 odsto u odnosu na muškarce. I dalje postoje izazovi kao što su dugotrajna nezaposlenost, neprijavljeni rad, uz zabrinjavajuće trendove iseljavanja i odliva kvalifikovane radne snage.

- Petina stanovništva Zapadnog Balkana živi u inostranstvu, a prema najnovijim podacima Balkan barometra, 71 odsto mladih iz našeg regiona razmišlja da napusti svoj dom i preseli se u inostranstvo - dodala je Bregu.

Mnogi su razlozi sve bržeg odlaska građana iz naše regije: od nižeg životnog standarda u odnosu na standard u odredišnim zemljama, do loše socijalne zaštite i visokog nivoa korupcije. Prema podacima Balkan barometra, politike koje imaju za cilj zadržavanje radne snage u regiji sve su popularnije među firmama Zapadnog Balkana jer bilježe rekordnu podršku od 70 odsto, što je rast od 24 odsto u odnosu na 2021. godinu. Iako bi 40 odsto domaćih firmi radije zaposlilo radnike sa Zapadnog Balkana, one se okreću trećim zemljama, uvozeći kvalifikovane radnike da popune upražnjena radna mjesta, a kvota za izdavanje radnih dozvola je svake godine veća u ekonomijama u regiji.

- S obzirom na ove zabrinjavajuće informacije, postavlja se pitanje kako se Praznik rada naredne godine može obilježiti sa više ljudi zaposlenih u regiji, a manje u inostranstvu - zaključila je Bregu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 14:54