Стефан Ћулафић / - фото: ДПС
04/12/2021 u 17:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ћулафић: Умјесто да се бави изградњом вртића и школа, Братић спроводи идеолошке чистке у просвјети

Зато позива надлежно министарство да грађанима одговори на питање - који су то послови важнији, од наставка неопходне изградње школа и вртића у Подгорици

Низ дискредитирајућих потеза Министарства просвјете, културе, науке и спорта има директне посљедице на квалитет образовања у Црној Гори и право дјеце на несметано школовање без политичких утицаја и тензија, тврди одборник ДПС-а у СО Главног града Стефан Ћулафић.

Умјесто да, како додаје,  ресурсе и планирани буџет искористи за изградњу неопходних и раније започетих вртића и школа у Подгорици, ресорна министарка Весна Братић је у досадашњем мандату, свој идеолошки и вјерски потенцијал усмјерила ка незаконитој смјени преко 500 директора, помоћника директора основних и средњих школа и вртића. 

 - За разлику од неефикасног поступања актуелне Владе, која је зауставила стратешки развој и напредак цјелокупног друштва, у 2019. и 2020. години, Главни град Подгорица је кроз своје пројекте у партнерству са претходном Владом Црне Горе реализовао значајне пројекте. Међу њима су васпитно-образовне институције, као што су Средња мјешовита школа у Голубовцима, реконструкција Гимназије “Слободан Шкеровић”, затим вртиће на Старом аеродрому и Загоричу. Такође, започета је изградња вртића у Блоку шест, где је земљиште – у вриједности трећине укупне инвестиције у износу од 660.000 еура – уступио Главни град Подгорица, а потом и нови објекат у Старој Вароши, уступивши јој своје просторије - навео је ћулафић.

Евидентно је, истиче он,  да од формирања нове Владе, ресор просвјете није дјеловало у јавном интересу и интересу дјеце и младих, чему у прилог говори и недавни Извјештај Европске комисије.

 - Изостанак одговорности, непоштовање надлежности и измјештање јавног интереса на партијски од стране руководилаца из министарства, огледа се у чињеници да су заустављени пројекти проширења школских капацитета и вртића у насељима Толоши, Златица, Цитy кварт и Тушки пут - додаје Ћулафић.

Зато позива надлежно министарство да грађанима одговори на питање - који су то послови важнији, од наставка неопходне изградње школа и вртића у Подгорици.

 - Јер треба имати на уму да развој личности ученика нарочито добија на значају у социјално, политички и економски турбулентним временима, које актуелна власт перманентно креира. Овакве друштвено-економске околности, по правилу, доводе до великих промјена у систему вриједности у друштву. Не би било добро да нове генерације уче, да на уштрб њихових неизграђених школа, вртића и безбједних саобраћајница које мјесецима разроване чекају на коначну реализацију, самозвани стручњаци Владе суфицит у буџету прогласе позитивним реформским помаком. Сасвим сигурно да би то у развијеним економијама других држава било означено као прилично непримјерена дјечија игра - закључио је Ћулафић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:33