Хаварисана мрежа у Кручима / - ЦЕДИС
19/02/2022 u 12:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ЦЕДИС: Несавјесни инвеститори причињавају велику штету

Само током претходних 24 сата у Подгорици су прекинута два кабла, због чега је дио корисника у Горњој Горици више сати био без напајања, рекли су из ЦЕДИС-а

Црногорски електродистрибутивни систем (ЦЕДИС) у континуитету трпи значајну штету због несавјесних инвеститора који, приликом извођења радова, хаваришу електродистрибутивну мрежу и стубна мјеста, саопштено је из те компаније.

Из ЦЕДИС-а су навели да то за посљедицу има дуготрајне прекиде у напајању, као и ванредне финансијске издатке за компанију.

“Само током претходних 24 сата у Подгорици су прекинута два кабла, због чега је дио корисника у Горњој Горици више сати био без напајања”, рекли су из ЦЕДИС-а.

Они су навели да је у Улцињу у петак евидентиран, како су казали, до сада незабиљежен случај.

image

Хаварисана мрежа у Кручима

- ЦЕДИС

“У насељу Круче извођач који је мимо прописа изводио радове је исчупао бетонски стуб, због чега је стуб са више прикључних каблова пао на балкон оближње куће”, навели су из ЦЕДИС-а.

Они су додали да је том приликом пресјечен самоносиви кабловски сноп и хаварисана мрежа са које се напаја више корисника.

“Оштећења мреже приликом извођења радова од трећих лица су прилично фреквентна, што потврђује преко 15 оштећења грађевинском машином само на каблу „Комански мост“ који се протеже дуж нове дионице пута Подгорица-Даниловград”, рекли су из ЦЕДИС-а.

image

Хаварисани стуб у Кручима

- ЦЕДИС

Они су навели да спроводе све неопходне активности у случајевима када се изводе грађевински радови у зони каблова.

Како су казали, извођач преузима Катастар инсталација од ЦЕДИС-а, а та компанија неријетко обезбјеђује и испитна возила, како би на лицу мјеста трасирали каблове и избјегли оштећења.

“У случају изградње нелегалних објеката ризици су огромни, прије свега по саме извођаче и животе особа које су ангажоване на извођењу радова”, истакли су из ЦЕДИС-а.

Они су рекли да, осим прекида каблова, карактеристична су и дјелимична оштећења, усљед којих не долази до прекида у напајању у тренутнку оштећења, већ накнадно у случајевима већег оптерећења мреже.

Из ЦЕДИС-а су казали да су о наведеним случајевима обавијестили надлежне институције.

“У циљу заштите имовине Компаније и поузданог напајања електричном енергијом, гаратујемо да ћемо убудуће, нарочито за нелегалне градитеље, у дијелу наше надлежности предузети све неопходне правне радње како би сличне активности биле драстично санкционисане”, поручили су из ЦЕДИС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 20:25