/ - PHOTO BY ELEMENT5 DIGITAL ON UNSPLASH
23/09/2021 u 09:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦЕГАС: Локални избори у једном дану, корак напријед ка демократији

Одржавање локалних избора у једном дану би био први корак ка ономе што је суштинска реформа локалне самоуправе

Центар за грађанске слободе (ЦЕГАС) је током свог дјеловања у области реформе изборног законодавства и јавне управе у више наврата апеловао на државне органе да усвоје Закон о локалним изборима.

-Локални избори у Црној Гори тренутно су регулисани Законом о локалној самоуправи и Законом о избору одборника и посланика. На дневном реду Скупштине се појавила иницијатива за усвајање измјена и допуна Закона о локалној самоуправи којима би се локални избори у 17 или 18 општина одржали у једном дану. Ова иницијатива је у складу са оним што су препоруке Европске Комсијие у овој области, али и оним што су принципи и начела демократског одлучивања-наводе они.

Додају: "Одржавање локалних избора у једном дану би био први корак ка ономе што је суштинска реформа локалне самоуправе."

-Континуирана деградација и обесмишљавање локалних избора имале су озбиљне негативне последице на развој јединица локалних самоуправа. Неподношљив начин политизације иде дотле да је постало нормално да предјседник Владе и државе воде локалну кампању, а да су основне поруке, чак и у најмањим јединицама локалне самоуправе, везане за “одбрану” разних виђења националних тенденција, политика, схватања. Овај вид функционисања апсолутно не иде у прилог нормама Европске повеље о локалној самоуправи. Изборне листе за локалне изборе представљају разни државни функционери, министри, посланици који редовно обећавају пројекте са државног нивоа за локалне заједнице. Порука је јасна - грађанке и грађани се ништа или врло мало питају са унапријеђењем и развојем своје локалне заједнице-наводе они.

Додају: "Још једном се важно питање даљег развоја демократије у Црној Гори нашло између интереса индивидуалних политичких субјеката и самих грађанки и грађана. Предсједник државе, Мило Ђукановић, расписао је локалне изборе у општинама Цетиње, Петњица и Мојковац за 5. децембар ове године, прије него што је на Скупштини размотрена иницијатива о одржавању локалних избора у 17 (или 18) општина у једном дану. На овај начин, наставља се вишедеценијска пракса опструирања законодавних реформи у области локалних избора."

-Иако би усвајање наведене иницијативе био напредак у реформама у овој области, сада се више него икада види потреба за доношењем посебног Закона о локалним изборима. Парцијално рјешавање проблема пријети да додатно успори демократизацију и развој локалних самоуправа. Локални избори у једном дану су само први реформски корак. Ово би отворило пут ка даљој афирмацији локалне демократије, деполитизацији локалне самоуправе, увођењу отворених листа и индивидуалних кандидатура на локалном нивоу, као и непосредан избор предсједника/це локалне самоуправе-наводе у саопштењу.

Додају: "Због саме специфичности и посебног значаја изборног процеса на локалном нивоу, процес ових реформи је очекивано тежак и комплексан и без његове додатне политизације."

-Политички субјекти при доношењу одлука морају водити рачуна о ономе што је општи јавни интерес грађанки и грађана, а не њихови уски политички интереси. Апелујемо на њих да својим ангажовањем допринесу пријеко неопходној афирмацији демократије кроз омогућавање суштински транспарентних, легитимних и демократских избора на локалном нивоу-закључују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:13