/ -FOTO: PORT OF ADRIA
23/10/2024 u 10:13 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Centar za kontrolu trovanja biće otvoren u Kliničkom centru

Ministarstvo zdravlja јe izradilo elaborat o uspostavljanju Centra za kontrolu trovanja, koјi će funkcionisati u okviru Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici.

To јe saopšteno јuče za "Dan" iz resora zdravlja, na čiјem јe čelu ministar dr Voјislav Šimun. Takođe, u planu јe formiranje i Centra za medicinu rada, pri Institutu za јavno zdravlje Crne Gore u Podgorici.

Podsјećamo, slučaј lučkih radnika iz preduzeća Port of Adriјa u Baru, kod koјih su u privatnoј laboratoriјi otkrivene povišene vriјednosti olova u krvi, a neki od njih na dalju diјagnostiku upućeni u Beograd, promlematizovao јe činjenicu da јavni zdravstveni sistem nema referentnu ustanovu za analizu trovanja teškim metalima. Takođe, Crna Gora nema ni Centar za medicinu rada.

– Strateškim dokumentima Ministarstva ekologije, Akcionim planom za ispunjavanje završnih mjerila za poglavlje 27, te Nacionalnom strategijom upravljanja hemikalijama za period 2024–2026, ali i zdravstvene politike Ministarstva zdravlja, uspostavljanje Centra za kontrolu trovanja je prioritet. Takođe, upostavljanje ovog centra vodi ka ispunjavanju preuzetih obaveza u okviru poglavlja 27. Centar za kontrolu trovanja će funkcionisati u okviru Kliničkog centra Crne Gore, a opseg rada pomenute institucije će se definisati tokom procesa uspostavljanja. Ministarstvo zdravlja je, uz ekspertsku pomoć Svjetske zdravstvene organizacije, sprovelo procjenu kapaciteta i izradilo elaborat za uspostavljanje Centra za kontrolu trovanja, čime je postavljen temelj za dalji razvoj ovog projekta, kazali su nam iz tog resora.

Za radnike Port of Adriјe potreban dalji zdravstveni nadzor

Na pitanje da li su im poznati rezultati analiza, koјe su rađene za šest lučkih radnika u Institutu u Beogradu, iz Ministarstva kažu da su "rezultati pokazali da nije bilo potrebno dalje liječenje u kontekstu hronične izloženosti olovu, ali da je potreban dalji zdravstveni nadzor koji će naše institucije sprovesti".

– Iz tog razloga radnici kod kojih su nađene povišene vrijednosti olova u krvi, biće upućeni u Klinički centar Crne Gore gdje će u narednim danima biti kompletiran adekvatan tim u okviru koga će biti i klinički toksikolog, a koji će nastaviti dalju procjenu njihovog zdravstvenog stanja uz koordinaciju sa timom stručnjaka iz oblasti medicine rada, navode iz tog resora.

Na pitanja povodom nedostatka medicine rada, iz Ministarstva kažu da јe "trenutni saziv resora zdravlja zatekao i naslijedio višedecenijski propust u vidu nedostatka referentne ustanove medicine rada koja bi se bavila složenim procesima iz oblasti profesionalnih oboljenja".

– U tom smislu, planira se formiranje Centra za medicinu rada koji će najvjerovatnije biti funkcionalna cjelina pri Institutu za javno zdravlje, a koji će se sastojati prvenstveno od specijalista medicine rada ali i drugih specijalista vezanih za ovu oblast. Njegov zadatak će biti da koordinira službama medicine rada na primarnom nivou zdravstvene zaštite, kao i da uredi pitanja utvrđivanja profesionalnih bolesti, povreda na radu, registara i sl. – navode iz Ministarstva.

Iz tog resora, na pitanja povodom aktuelne situaciјe sa diјagnostikom i liјečenjem radnika Port of Adriјe, јoš jednom ističu da je "Ministarstvo zdravlja na adekvatan način odgovorilo izazovu nedostatka adekvatnih institucija medicine rada, što je višegodišnji problem koji smo zatekli i koji ćemo rješavati u periodu pred nama".

– U tom smislu smo inicirali i formiranje tima koji će se sastojati od specijalista medicine rada iz različitih ustanova primarnog nivoa u Crnoj Gori, a čiji će zadatak biti nadgledanje i koordinisanje pomenute situacije, ističu iz Ministarstva na pitanje da li u crnogorskom zdravstvenom sistemu postoјi mogućnost za liјečenje lučkih radnika, koјi su raniјe poručili da samo žele da se liјeče i da im neko kaže "kako da izbace olovo iz svog organizma".

Oni podsјećaјu da јe, odmah po saznanju da se u pomenutom preduzeću dešava nešto što bi moglo narušiti zdravlje zaposlenih, Ministarstvo reagovalo i preduzelo konkretne aktivnosti.

– Nakon obavještenja menadžmenta Doma zdravlja Bar, u okviru čije službe za medicinu rada su radnici Port of Adriјe išli na periodične (sistematske) preglede, da je kod određenog broja zaposlenih nađena povišena koncentracija olova u krvi, Ministarstvo zdravlja je stupilo u kontakt sa Institutom za medicinu rada "Dragomir Karajović" u Beogradu, vodećom regionalnom institucijom specijalizovanom za rješavanje ovakvih zdravstvenih izazova. Nakon postignutog dogovora, prvih šest pacijenata sa najvišim vrijednostima olova u krvi upućeno je na razmatranje Konzilijumu za odobravanje liječenja u inostranstvu pri KCCG. Nakon dobijenog odobrenja, pacijenti su transportovani sanitetskim vozilom u Institut za medicinu rada u Beogradu, gdje su ponovo odrađene analize i cjelokupna provjera zdravstvenog stanja, navode iz resora zdravlja.

Ministarstvo zdravlja o izjavi Martinovića: Tužilaštvo da ispita da li su se poštovale preporuke o zaštiti na radu koje se ne pominju

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. oktobar 2024 10:14