Bošnjačko vijeće / - FOTO: BOšNJAčKO VIJEćE
28/09/2024 u 13:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Čestitke povodom Međunarodnog dana Bošnjaka

Čestitke povodom 28. septembra- Dana Bošnjaka

Nurković: Ovaj datum nas podsjeća na važnost očuvanja našeg identiteta          

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Mirsad Nurković uputio je čestitku povodom 28. septembra, Dana Bošnjaka.

- Svim Bošnjacima u Crnoj Gori, regionu i dijaspori sa posebnim ponosom čestitam 28. septembar, Dan Bošnjaka, dan kada smo, nakon dugih godina, vratili svoje istorijsko i nacionalno ime – Bošnjak. Ovaj datum nas podsjeća na važnost očuvanja našeg identiteta, kulturne baštine i jezika, te na našu borbu za pravo da budemo prepoznati i nazvani onim što jesmo. Ponosno nosimo to ime, sjećajući se svih onih koji su kroz istoriju sačuvali našu tradiciju i identitet. Neka nas ovaj dan inspiriše da gradimo zajednicu utemeljenu na poštovanju, ljubavi i jedinstvu, uz duboko poštovanje prema našim korijenima i precima - napisoa je Nurković u čestitki.

 

Ibrahimović: Čuvajmo identitet i naše tradicionalne vrijednosti

Predsjednik Bošnjačke stranke, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore Ervin Ibrahimović uputio je čestitku povodom 28. septembra, Međunarodnog dana Bošnjaka, koji se obilježava danas.

- Danas se sjećamo 28. septembra 1993. godine, kada su Bošnjaci na Prvom svebošnjačkom saboru u Sarajevu potvrdili i glasno poručili da ne pristaju na oduzimanje nacionalnog imena i imena jezika kojim govore. Tako je ispravljen tek dio nepravde koja je Bošnjacima učinjena nametanjem raznih nacionalnih imena i odvajanjem bošnjačkog nacionalnog bića od svoje istorije i kulture. Reafirmacija našeg nacionalnog imena otvorila je vrata reafirmaciji naše kulture i tradicije, ali i naše nacionalne samosvijesti, kao još uvijek trajućeg procesa koji svi zajedno moramo dovršiti, kao dug prema prošlosti i obaveza prema budućnosti”, kazao je Ibrahimović.

On je istakao da su Bošnjaci platili ogromnu cijenu slobode, ali i da su savladali mnoge izazove i da su danas nezaobilazan politički faktor, kako u Crnoj Gori, tako i na širem prostoru.

- Zato je naša obaveza da čuvamo jedinstvo i unapređujemo svoj bošnjački identitet i čuvamo naše tradicionalne vrijednosti. Istorija nas podsjeća da nije bilo lako opstati i sačuvati svoj nacionalni, vjerski, jezički i književni identitet, ali da smo uspjeli i da ne odustajemo od borbe za ravnopravno društvo - naveo je Ibrahimović u čestitki.

 

 

Mustafić: Granice naših država nisu prepreka u bliskosti i osjećanju pripadnosti istom narodu

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić čestitao je svim sunarodnicima 28. septembar – Međunarodni dan Bošnjaka.
- Zajednički se prisjećamo datuma kada je na Prvom bošnjačkom saboru, donijeta odluka o reafirmaciji povijesnog i tradicionalnog imena Bošnjak i ime maternjeg bosanskog jezika. Tog dana, 28. septembra 1993. godine, u okupiranom Sarajevu, sastali su se najugledniji i najznačajniji bošnjački autoriteti, dajući historijski odgovor u odbrani prava na vlastito postojanje- podsjetio je on.

Bošnjački narod je, kako je sitakao, utemeljen i autohton na svojim povijesnim prostorima, koji danas pripadaju različitim državama-Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji.
-Naše iseljeništvo u Turskoj, Zapadnoj Evropi i Americi, dio je jedinstvenog naroda čije kulturno i duhovno bogatstvo premašuje i brojnost i granice. Nažalost, ti povijesni prostori bili su i poprište velikih pogroma i stratišta bošnjačkog naroda, pa se ovom obljetnicom prisjećamo mnogih tragičnih događaja i genocida – od Šahovića do Srebrenice.Ali, isto tako, prisjećamo se i velikih nacionalnih uzleta- hrabrih i mudrih ljudi, stvaralaca, pregalaca, dobrotvora i vakifa, koji su svojim radom i stvaralaštvom, trajno zadužili bošnjački narod- naveo je Mustafić.

Bošnjaci u Crnoj Gori i državama regiona su opredijeljeni za suživot i poštivanje različitosti, prosperitet i demokratski razvoj, i podupiru stabilnost, povezivanje i saradnju u regionu.
- Uz našu opredjeljenost za euro-atlansku integraciju, stojimo svim svojim nacionalnim bićem. Odlučno odbacujemo svaku mogućnost prekrajanja granica, dezintegracije i suprotstaviićemo se svakoj reviziji historije.Granice naših država nisu prepreka u bliskosti i osjećanju pripadnosti istom narodu. Želimo održavati naše veze koje su duboke: u istom jeziku, kulturi i vjeri, i one su historijske, regionalne, ali i porodične i rodbinske.Želimo izgraditi i zajedničku institucije, koje će u kulturološkom I identitetskom smislu biti naše matično društvo, I objediniti sve naše duhovne i stvaralačke potencijale, u društvenom angažmanu i posebno na polju istraživanja, čuvanja I prezentacije naše nacionalne baštine. Duboko ubjeđeni u viziju izgrađivanja jedinstva bošnjačkog naroda oko ovih velikih civilizacijskih ciljeva, svim Bošnjakinjama i Bošnjacima, čestitamo 28. septembar, Dan Bošnjaka- zaključio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 13:15