Цетиње / фото: Пријестоница
10/11/2021 u 08:41 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цетињанка сумња да се донација Средановића од 100.000 еура већ дијели, из Пријестонице негирају

Поводом помоћи коју даје Средановић обратили смо се Општини Цетиње, они увјеравају да ће јавност бити упозната са свим, те да ће помоћ бити подијељена тек након избора

Цетињанка, чији је идентитет познат редакацији портала Дана, тврди да хуманитарна помоћ коју је за најугроженије породице опредијелио хуманитарац Блажо Средановић неће бити правично подијељена, те да сумња да ће је добити породице које су већ добијале помоћ, и да се унапријед знају појединци којима ће новац бити уручен. Из Пријестонице увјеравају да ће све бити транспарентно, и да ће јавност бити упозната како ће помоћ бити дијељена.

- Ја сам самохрана мајка и корисник материјалног, никад нијесам добила помоћ, јер нисам политички подобна. Посјетила сам Центар за социјални рад и питала их за ову помоћ, али су ми они рекли да нису упознати са додјелом помоћи коју је донирао Средановић. Не знам шта да радим и коме да се обратим, чак сам ишла и у Општину, али предсједник не прима странке - навела је она.

Наводи и да је чула гласине да се помоћ већ дијели и да је једној породици већ обећано да ће добити 5.000 еура.

- Да ли су то само гласине, не знам, али 15 година сам самохрана мајка и никад ништа нисам добила, нити сам икад ишта тражила. Било ме је срамота да било шта тражим, а помоћ добијају некад и они који нису угрожени и они који су већ добијали. Прошли пут, чини ми се нико није био самохрани родитељ - казала је она.

Пријестоница: Све ће бити транспарентно

Поводом помоћи коју даје Средановић обратили смо се Општини Цетиње. Они увјеравају да ће јавност бити упозната са свим, те да ће помоћ бити подијељена тек након избора. 

- Као што је јавност упозната 10. октобра 2021. године, новац из донације угледног црногорског исељеника и хуманисте из Сједињених Америчких Држава Блажа Средановића биће дистрибуиран дјеци из 20 породица у стању социјалне потребе након одржавања локалних избора 5. децембра - тврде из Пријестонице.

Како истичу, као и свака активност која се односи на рањиве категорије становништва и ова ће бити спроведена уз подршку Центра за социјални рад који води евиденцију о особама у стању социјалне потребе.

- Узеће се у обзир и евиденција Секретаријата за локалну самоуправу и друштвене дјелатности, којем се по различитим основама обраћа ова категорија наших суграђана. Додатно, сву прикупљену документацију од грађана и наведених служби вредноваће стручна комисија која ће се постарати да помоћ дође до оних којима је заиста потребна - објашњавају они.

Увјеравају да ће о сваком кораку у процесу додјеле новца из донације јавност бити благовремено информисана, као и господин Средановић са којим су, како додају, и договорили да одгоде расподјелу до окончања изборног процеса како би се избјегла њена политизација.

Подсјетимо, угледни црногорски исељеник и хуманиста из Сједињених Америчких Држава Блажо Средановић донирао је Пријестоници Цетиње 100.000 еура које ће бити подијељене дјеци из 20 породица у стању социјалне потребе.

Градоначелник Александар Кашћелан је раније навео да је планирано да се Средановићу медаља додијели 13. новембра на Дан ослобођења Пријестонице Цетиње у току свечане сједнице Скупштине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 05:04