фото: Престоница / - фото: Престоница
12/12/2021 u 12:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цетиње: Велико интересовање дјеце за школу програмирања

Од 80 пријављене дјеце, прилику да се обучава, након тестирања, добило је њих 20

Пријестоница Цетиње и Логејт Институт за информационе технологије, након успјешног почетка школе програмирања прошлог викенда и великог интересовања дјеце и родитеља за овај вид стручне обуке, договорили су проширење сарадње.

Курс "Скреч - креирање игара“ похађа 20 ученица и ученика петог и шестог разреда основних школа „Његош“ и „Ловћенски партизански одред“. Настава из програмирања организује се у просторијама Агенције за развој и подршку Пријестонице Цетиње, која ју је и иницирала.

Градоначелник Александар Кашћелан и један од оснивача Логате Института Ивица Татар договорили су током посјете полазника курса да осим њих, програмом обуке буду обухваћени и ученици и ученице седмог, осмог и деветог разреда основних школа.

Оцијенили су и да је ИТ сектор у сталној потражњи за стручним кадром у земљи и иностранству, те да то може бити добра прилика за младе људе са Цетиња. У сарадњи са Агенцијом за развој и подршку Пријестонице Цетиње договорено је да се размотре све могућности за организовање курсева и обука из портфолија Логејт Института.

 - Информатичка знања и писменост веома су значајни у свакодневном животу, а посебно за рад и стваралаштво. Видим да се забављате креирањем игрица, што је добро, јер вјерујем да ћете се кроз основе програмирања заинтересовати и за неке друге програме који нијесу толико популарни као игрице, али су веома корисни у свакодневном животу - казао је градоначелник Кашћелан обраћајући се полазницима курса програмирања.

Татар се захвалио дјеци на интересовању, додајући да их је лијепо видјети како уживају у програмирању.

 - Покушаћемо да проширимо ово на што више дјеце на Цетињу -  рекао је он.

За школу програмирања на Цетињу владало је велико интересовање. Од 80 пријављене дјеце, прилику да се обучава, након тестирања, добило је њих 20. Имајући у виду друштвени интерес да се свој дјеци обезбиједи једнак приступ образовању, Пријестоница и Логејт компанија одлучили су да истраже могућности како би обухват дјеце био што већи, а трошкови за родитеље што мањи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 06:41