Центар за грађанско образовање ЦГО / - ФОТО: лого ЦГО
17/09/2021 u 13:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦГО: Темељним уговором не подстицати лоше темељне реформе образовања

ЦГО наглашава да jе за Црну Гору, као мултиетничко друштво и државу коjа jе дефинисана као грађанска, пресудно важно да задржи пуну секуларност формалног образовног система

Центар за грађанско образовање (ЦГО) исказуjе забринутост усљед све чешћих непримjерених притисака на институциjе васпитно-образовног система, као и наjаве истих, а коjе су у посљедње вриjеме више пута исказиване кроз дjеловање различитих друштвено-политичких структура. Овакви притисци не доприносе очувању аутономиjе и свjетовног карактера образовања, а тиме се директно оспораваjу и напори у демократизациjи црногорског друштва, поручуjу из Центра за грађанско образовање.

– Пажњу jавности, у вези овог питања, заокупили су и примjери религиjског дjеловања у школским установама, на чиjи дио jе ЦГО указао надлежним органима. Неки од тих случаjева резултирали су потврдом да jе дошло злоупотребе школе и школских ресурса у сврху религиjског дjеловања, супротно одредбама Закона. Ипак, и поред утврђене одговорности, ресорно Министарство ниjе исказало спремност да предузме одговараjуће санкциjе, и тако адекватно одреди према таквим поjавама, али и превенира сличне – наводи се у саопштењу.

Истичу да jе незванична информациjа о садржаjу Темељног уговора, коjи Влада Црне Горе намjерава закључити са Српском православном црквом (СПЦ), актуелизовала jе ово питање.

– Медиjи су извjестили да нацрт тог уговора, у члану 16 садржи и формулациjу у коjоj се наводи како ће православна вjерска настава у jавним школама бити регулисана посебним уговором између страна уговорница. ЦГО jе упозорио и како би оваква намjера уговорних страна, а с обзиром на недостатак информациjа о правноj природи овог уговора, могла бити у супротности са домаћим законодавством, па и одредбама Општег закона о образовању и васпитању коjе забрањуjу религиjско дjеловање у установама jавног образовања – казали су из ЦГО.

Они изражаваjу сумњу да би се овим чланом Темељног уговора отворила врата увођењу вjеронауке у школама, чиме би се угрозио континуитет секуларности васпитања и образовања у Црноj Гори, коjе би, како додаjу, морало бити фактор очувања различитости, а не фактор поларизациjе међу дjецом и омладином у зависности од тога коjоj религиjи изражаваjу припадност.

Према њиховим риjечима, простор за вjерско подучавање дjеце и омладине већ jе обезбиjеђен кроз могућност вjерских организациjа да такву едукациjу врше у оквирима своjих заjедница.

– То се заснива на принципу факултативности таквог образовања, односно дjеци и њиховим родитељима остављена jе могућност избора учешћа или неучешћа у таквим програмима, а у складу са интересовањима за оваj вид наставе. Такође, ЦГО истиче како jе изучавање религиjе већ омогућено и кроз постоjеће школске курикулуме, првенствено кроз изучавање историjе, књижевности, филозофиjе, социологиjе, али и изборних предмета, попут грађанског образовања или историjе религиjе. Кроз ове предмете, дjеца могу, са обjективног аспекта и научног становишта, у мjери неопходноj за стицање опште културе, стећи знања о сегментима религиjа значаjним за разумиjевање одређених тема. За разлику од концепта коjи би вjеронаука као предмет могла имати, кроз већ постоjеће предмете се, умjесто jедне, изучава више религиjа, сагледаjу њихове основне карактеристике, међусобне разлике, али и сличности. Уз то, наставу на тим предметима изводе лица коjа посjедуjу релеватно педагошко знање и искуство за рад са дjецом и омладином, а чиjи рад jе у складу са тим подложан строгоj контроли надлежних – наводе из ЦГО.

Сматраjу да покушаj увођења вjерске наставе у школе, посебно по линиjи споразума са тек jедном од вjерских заjедница у Црноj Гори оставио би и простор за злоупотребе, првенствено зато што у оваj процес нису укључене друге вjерске заjеднице коjе дjелуjу на нивоу државе.

– Одредба коjа по своjоj садржини овако практично наjављуjе увођење вjерску наставу ниjе била садржана у темељним уговорима коjе jе држава закључила са другим вjерским заjедницама, па jе стога неjасна и намjера да то по први пут буде случаj са овим уговором. То се истиче и из разлога што у Темељном уговору коjи jе Црна Гора закључила са Светом столицом постоjи слична, али не и овако индикативна одредба. Наиме, у том уговору, закљученом 2012. године, предвиђена jе тек могућност за изучавање католичке вjере у jавним школама, а у складу са текућим процесом законских реформи и вишевjерском структуром државе, што би било регулисано засебним уговором.

Одредба из нацрта овог Темељног уговора jе, у тоj формулациjи, уjедно и спорна из разлога што би се њом евидентно СПЦ дала ексклузивност на праву да изводи православну вjерску наставу, а што се негативно одражава на положаj незанемарљивог диjела православних вjерника у Црноj Гори коjи не припадаjу тоj заjедници – како оних коjи припадаjу Црногорскоj православноj цркви (ЦПЦ), тако и оних коjи се изjашњаваjу као православни вjерници, али своjе вjеровање не желе дефинисати кроз припадност jедноj од ове двиjе вjерске заjеднице – подсjећаjу у ЦГО.

ЦГО наглашава да jе за Црну Гору, као мултиетничко друштво и државу коjа jе дефинисана као грађанска, пресудно важно да задржи пуну секуларност формалног образовног система.

– Било какво одступање од овог носило би озбиљне и несагледиве посљедице по стабилност друштва. Стога, позивамо Владу да са већим сензибилитетом приступи овом питању, као и да кроз процjену неповољног ефекта ове одредбе, утиче на њено брисање или измjену – закључуjу у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 06:08