Vršnjačko nasilje / - SHUTTERSTOCK
21/06/2024 u 19:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

CGO: Urgentno raditi na mjerama za suzbijanje vršnjačkog nasilja

Vršnjačko nasilje je veliki problem u društvu i potrebno je urgentno raditi na mjerama za suzbijanje te pojave, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Kako je saopšteno iz te NVO, istraživanje o percepciji vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije koje je sprovedeno paralelno među punoljetnim građanima Crne Gore, kao i među srednjoškolskom populacijom, a u okviru projekta „SRCE: podrška osnaživanju i otpornosti mladih danas“, pokazalo je da je najčešći oblik vršnjačkog nasilja u školama psihičko i fizičko nasilje.

Iz CGO su kazali da je vršnjačko nasilje široko prepoznato među srednjoškolskom, ali i ukupnom populacijom.

- Svaki peti učenik navodi iskustvo žrtve nasilja, a 53.4 odsto poznaje nekoga ko je bio žrtva vršnjačkog nasilja - kazali su CGO.

Navodi se da su najčešći oblik vršnjačkog nasilja u školama psihičko i fizičko nasilje.

Istraživanje je pokazalo i da punoljetni ispitanici roditelje drže za najodgovornije za vršnjačko nasilje koje sprovode njihova djeca.

- A velika većina smatra da mediji i društvene mreže utiču na pojavu i razvoj maloljetničke delinkvencije i vršnjačkog nasilja”, dodaje se u saopštenju.

Saradnik na programima u CGO, Vasilije Radulović, predstavljajući podatke koji se odnose na srednjoškolsku populaciju, kazao je da najveći broj učenika, skoro 60 odsto, prepoznaje određeni stepen prisutnosti vršnjačkog nasilja u njihovoj školi ili sredini.

On je naveo da je samo 11 odsto onih koji smatraju da ga nema u njihovoj sredini.

- Nalazi ukazuju na najčešću prisutnost psihičkog i fizičkog nasilja, dok slijede socijalno i digitalno nasilje, i u manjoj mjeri seksualno nasilje - naveo je Radulović.

On je rekao da je svaki peti učenik (21.6 odsto) rekao da je bio žrtva vršnjačkog nasilja, dok 78.4 odsto nije imalo takvo iskustvo.

- Žrtve su najčešće doživjele psihičko (34.9 odsto), socijalno (22.4 odsto) i digitalno nasilje (17 odsto) - dodao je Radulović.

On je kazao da 15.8 odsto učenika je reklo da je iskusilo fizičko nasilje, a 9.9 odsto seksualno nasilje.

- Za vršnjačko nasilje u svojim sredinama smatraju najodgovornijim porodice i porodično vaspitanje, ali i Internet i društvene mreže, kao i opšte stanje u društvu - kazao je Radulović.

U saopštenju se navodi da su diversifikovani uzroci vršnjačkog nasilja, ali se kao glavni ističu uticaj vršnjaka, porodični problemi, zloupotreba supstanci kao što su droga i alkohol, kao i pristup i izloženost medijima i internetu bez nadzora.

Navodi se da je od učenika koji su bili žrtve nasilja, 64.2 odsto to prijavilo, dok 35.8 odsto nije.

- Među onima koji su to učinili, najveći je procent to prijavio članu porodice i školi, zatim prijatelju, policiji ili nekoj nevladinoj organizaciji - dodaje se u saopštenju.

Za pet mјeseci 36 slučaјeva vršnjačkog nasilja

Istraživanje je pokazalo da 53.4 odsto učenika poznaje nekoga ko je bio žrtva vršnjačkog nasilja, a polovina od ovih koji poznaju žrtve navode da su te žrtve prijavile nasilje.

- U određenoj frekvenciji, vršnjačkom nasilju je svjedočilo preko 66 odsto učenika i to su većinski nekom prijavljivali, dok oko 33 odsto navodi da tome nikada nije svjedočilo - kaže se u saopštenju.

Radulović je rekao da je preko četiri petine učenika izjavilo da bi prijavilo vršnjačko nasilje ukoliko bi bili žrtve, dok oko petine to ne bi učinilo, što, kako je naveo, upućuje na potrebu za dodatnom edukacijom i podrškom.

- Među učenicima koji do sada nisu svjedočili vršnjačkom nasilju, a koji ne bi u budućnosti prijavili vršnjačko nasilje školi, 75.9 odsto smatra da se ništa neće promijeniti - dodao je Radulović.

Navodi se da svaki peti učenik poznaje nekoga u svojoj školi ili sredini ko je kao maloljetnik osuđen za neko krivično djelo.

- Učenici se većinski osjećaju sigurno u školi, sa oko devet odsto onih koji navode da se tamo ne osjećaju sigurno”, kaže se u saopštenju.

Odbor za prosvjetu: U pripremi registar pedofila i video nadzor u školama

Istraživanje je pokazalo da većina (51 odsto) smatra da se mjere protiv vršnjačkog nasilja sprovode, ali da postoji veliki prostor za poboljšanje.

Radulović je rekao da učenici vjeruju da se vršnjačko nasilje u školi ili sredini može suzbiti strožim kaznama od institucija za one koji vrše nasilje i strožijim kaznama u školi.

- Takođe, radionice o prevenciji vršnjačkog nasilja se, takođe, vide kao korisne, kao i bolja dostupnost psihološko-pedagoških službi, ali i uvođenje školskog policajca - dodao je Radulović.

On je kazao da skoro dvije petine učenika (39.1 odsto) kazalo da su se nekad osjećali uvrijeđeno ili povrijeđeno zbog komentara ili slike koju je neko od njihovih vršnjaka ili poznanika postavio na društvenim mrežama, dok 60.9 odsto učenika nije imalo takvo iskustvo.

Navodi se da je istraživanje prokazalo da je 16.6 odsto učenika priznalo da su nekada vršili vršnjačko nasilje, dok 83.4 odsto nikada nije bilo uključeno u takvo ponašanje.

Saradnik na programima u CGO-u Damir Suljević, predstavljajući nalaze koji se odnose na punoljetnu populaciju, istakao je da preko tri petine ispitanika vjeruje da je vršnjačko nasilje povremeno ili često prisutno, dok manje od trećine smatra da je rijetko.

Prema njegovim riječima, slični su podaci i kad je riječ o prisutnosti maloljetničke delikvencije, pa tako preko 55 odsto građana smatra da su krivična djela koja su počinile osobe mlađe od 18 godina povremeno ili često prisutna.

Suljević je rekao da oko trećine ispitanika smatra da je to rijetko, a oko deset odsto smatra da toga nema u njihovoj sredini.

Golubović: Alarmantni podaci o agresiјi kod dјece, prednjače dјevoјčice

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jul 2024 15:17