MERT Brisel / - MERT
21/06/2024 u 11:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Crna Gora aktivno radi na sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27

Crna Gora aktivno radi na sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene, kazao je državni sekretar za ekologiju u Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Nenad Vitomirović.

On je učestvovao na završnom 17. sastanku Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu, klimatske promjene i regionalnu politiku između Evropske unije (EU) i Crne Gore.

Vitomirović je, kao član pregovaračkog tima zadužen za Klaster 4 i šef radne grupe za Poglavlje 27, kopredsjedavao sastankom Pododbora u Briselu.

Na Pododboru je razmatran napredak u oblastima koje pokrivaju poglavlja 14. Saobraćajna politika, 15. Energetika, 22. Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata i 27. Životna sredina i klimatske promjene.

Predstavnici Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera su sa ostalim predstavnicima institucija i nadležnih ministarstava na dvodnevnom sastanku predstavili postignute rezultate i aktivnosti, kao i preduzete mjere u cilju jačanja administrativnih kapaciteta.

Sa predstavnicima EK razmijenjena su mišljenja u pogledu ispunjenja zahtjeva koji proističu iz evropske agende za poglavlja u sastavu Klastera 4.

- Crna Gora aktivno radi na sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene. Intenzivirane su aktivnosti i za ostala poglavlja ovog klastera, kako bi se što prije ispunila završna mjerila, istakao je Vitomirović.

 

Glavni pregovarač Predrag Zenović je, otvarajući sastanak Pododbora, kazao da Crna Gora ulaže kontinuirane napore u pravcu usklađivanja crnogorskog zakonodavstva sa evropskim propisima u oblasti saobraćaja, energetike, životne sredine i klimatskih promjena, te regionalne politike.

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja, Sindi van den Bogert, je konstatovala da se sastanak Pododbora odvija u vrlo dinamičnom kontekstu procesa pristupanja Crne Gore EU, te da je u proteklih šest mjeseci prisutan snažan fokus obje strane na sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, pravosuđa i ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju: Crna Gora nastavila sa napretkom u svim oblastima

S tim u vezi, podvukla je da je nedavni napredak postignut u oblasti vladavine prava pohvalan, apostrofirajući da Crna Gora postaje prva zemlja zapadnog Balkana koja je došla do ove važne prekretnice.

Sa Međuvladinom konferencijom posvećenoj poglavljima 23 i 24 biće potvrđeno da je Crna Gora ponovni predvodnik u pregovaračkom procesu, te da će vrata za privremeno zatvaranje poglavlja biti otvorena.

U skladu s tim, ukazala je da će države članice pažljivo pratiti proces jačanja kapaciteta za sprovođenje preostalih obaveza, ali da Crna Gora može računati na snažnu podršku na njenom ambicioznom putu u pogledu implementacije preostalih reformi neophodnih za punopravno članstvo.

Bogert je podsjetila i na važnost usvajanja Reformske agende i sprovođenja reformi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 17:53