Окићене улице Подгорице поводом Дана државности / Фото: Лазар Ружић
13/07/2021 u 06:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Црна Гора данас слави Дан државности и Тринаестојулски устанак

На Берлинском конгресу 13. јула 1878. Црна Гора је призната као самостална држава, а на исти дан 1941. подигнут је највећи устанак у окупираној Европи

Тринаестојулски устанак или Устанак у Црној Гори био је највећи устанак у окупираној Европи 1941. године. Почео је 13. јул 1941. године, под руководством Комунистичке партије Југославије и трајао је до половине августа, када је угушен јаком италијанском офанзивом. Иако је планиран у много мањој мјери, устанак је од првог дана добио карактер општенародног устанка у којем је учествовало преко 30.000 људи. Устаници су разбили и заробили до тада највећи окупаторски гарнизон у поробљеној Европи, од око 1.000 италијанских војника и старјешина. Устанак је добрим дијелом био подстакнут нападом Њемачке на СССР.

На исти дан - 13. јул 1878. године на Берлинском конгресу Црна Гора је призната као самостална држава, због чега се овај датум и слави као Дан државности.

Берлински конгрес, коjи jе траjао од 13. jуна до 13. jула, сазван jе на инициjативу Аустриjе, уз изнуђени пристанак Русиjе и сагласност Велике Британиjе, Француске, Италиjе, Њемачке и Турске, ради ревизиjе Санстефанског уговора.

У вријеме Југославије 13. јул се у Црној Гори обиљежавао као Дан устанка народа Црне Горе, а од независности, 21. маја 2006. године, слави се Дан државности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 13:46