.Споразум с Фронтексом потписан 2019. године  / - фото: АРХИВА/ГОВ.МЕ
13/10/2021 u 19:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора и Фронтекс: Дуж наше границе 25 службеника

Црна Гора и Европска агенциjа за граничну и обалску стражу закључили су споразум на основу коjег ће европски полицаjци, заjедно са црногорском полициjом, патролирати дуж државне границе Црне Горе

Дуж црногорске границе, сходно споразуму коjи jе наша земља потписала с Фронтексом, распоређено jе 25 службеника, наводи се у недавно обjављеном Извjештаjу Европске комисиjе (ЕК) за мигранте и азиланте.

Подсjећамо, Црна Гора и Европска агенциjа за граничну и обалску стражу (Фронтекс) закључили су споразум на основу коjег ће европски полицаjци, заjедно са црногорском полициjом, патролирати дуж државне границе Црне Горе.

– Фронтекс тренутно распоређуjе 110 сталних службеника у своjе копнене и поморске Заjедничке операциjе у Албаниjи, 25 у своjим копненим и поморским заjедничким операциjама у Црноj Гори и око 50 службеника у њеноj копненоj операциjи у Србиjи – наводи се у извjештаjу, пише портал РТЦГ.

Сарадња Фронтекса са партнерима у трећим земљама сада укључуjе и Статусне уговоре са Албаниjом, Црном Гором и Србиjом, а чека се и потписивање са Сjеверном Македониjом.

Споразум о статусу с Босном и Херцеговином договорен jе у jануару 2019. године, али jош ниjе потписан.

– Да би се додатно убрзала сарадња са партнерским земљама, Европска комисиjа ће до краjа 2021. усвоjити модел радног аранжмана и модел споразума о статусу коjи ће уоквирити сарадњу Фронтекса са трећим земљама – наводи се у документу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 10:52