Црна Гора / - фото: Пиксабеј
13/04/2022 u 19:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора осудила злочине у Бучи

Осим Црне Горе, Декларациjу ЕУ су подржале и земље кандидаткиње за чланство у ЕУ

-Европска униjа наjоштриjе осуђуjе приjављене злочине коjе су починиле руске оружане снаге у броjним окупираним украjинским градовима, коjи су сада ослобођени. Ужасаваjуће слике великог броjа смртних случаjева и жртава цивила, као и уништења цивилне инфраструктуре показуjу право лице бруталног агресорског рата коjи Русиjа води против Украjине и њеног народа - наводи се у Декларациjи високог представника у име ЕУ о руским злочинима почињеним у Бучи и другим украjинским градовима.

Како се наводи, масакри у граду Бучи и другим украjинским градовима биће уписани у списак злочина почињених на тлу Европе.

- Руске власти су одговорне за ове злочине, почињене док су имале ефективну контролу над тим подручjем. Они подлиjежу међународном праву окупациjе. Починиоци ратних злочина и других тешких прекршаjа, као и одговорни државни службеници и воjни руководиоци ће одговарати - пише у Декларациjи.

Такође се наводи да Европска униjа подржава све мjере за обезбjеђивање одговорности за кршење људских права и међународног хуманитарног права у Украjини од стране руских оружаних снага.

- Посебно, у потпуности подржавамо истрагу коjу jе покренуо тужилац Међународног кривичног суда о ратним злочинима и злочинима против човjечности, као и рад Истражне комисиjе ОХЦХР-а. ЕУ помаже украjинском генералном тужиоцу и цивилном друштву фокусираном на прикупљање и очување доказа о ратним злочинима - наводи се у Декларациjи.

Изражава се потпуна солидарност са Украjином и украjинским народом.

- ЕУ ће наставити да чврсто подржава Украjину и хитно ће унаприjедити рад на даљим санкциjама Русиjи.

Предсjедник Путин мора одмах и безусловно да заустави оваj рат - закључуjе се у Декларациjи.

Осим Црне Горе, Декларациjу ЕУ су подржале и земље кандидаткиње за чланство у ЕУ.

Сjеверна Македониjа и Албаниjа, као и Босна и Херцеговина. Такође, осуди су се придружиле и земље ЕФТА Исланд, Лихтенштаjн и Норвешка, чланице Европског економског простора, као и Украjина, Молдавиjа и Грузиjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 08:45