Tijana Šuković na 24. konferenciji Alijanse u borbi protiv trgovine ljudima u Beču / - MUP
17/04/2024 u 13:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crnogorska delegacija na OEBS-ovoj konferenciji Alijanse u borbi protiv trgovine ljudima u Beču

Misija OEBS-a u Crnoj Gori podržala je 15. i 16. aprila učešće crnogorske delegacije na 24. konferenciji na visokom nivou Alijanse u borbi protiv trgovine ljudima, kojoj je u Beču prisustvovalo više od 800 učesnika iz regiona OEBS-a i šire.

U crnogorskoj delegaciji bili su načelnica Odjeljenja za borbu protiv trgovine ljudima u MUP-u Tijana Šuković, tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu Danka Ivanović Đerić i samostalna savjetnica u Vrhovnom sudu Bojana Bandović.

U svom obraćanju učesnicima konferencije, Šuković je istakla da je Crna Gora intenzivirala aktivnosti na sprovođenju reformi u borbi protiv trgovine ljudima i snažnijem odgovoru na ovaj problem, kako sa krivično-pravnog aspekta, tako i u smislu proaktivnog i preventivnog pristupa na svim nivoima.

- Crna Gora ostaje posvećena djelovanju na bilateralnom i multilateralnom nivou u domenu borbe protiv trgovine ljudima, kao aktivan i pouzdan partner u cilju postizanja što boljeg kvaliteta zajedničke budućnosti - kazala je Šuković.

Ona je dodala da je za tri godine organizovano deset obuka za 149 policijskih službenika, socijalnih radnika i predstavnika nevladinih organizacija uz podršku Misije OEBS-a, a koje su bila bazirane na Misijinim Smjernicama za intervjuisanje žrtava trgovine ljudima, sa standardizovanim setom pitanja.

Generalna sekretarka OEBS-a Helga Maria Schmid kazala je: „Ako želimo da pobijedimo trgovinu ljudima, a to nesumnjivo mora da bude naša zajednička ambicija, efikasni pristupi prevenciji moraju biti temelj na kojem se zasnivaju naši napori u borbi protiv trgovine ljudima. Sprečavanje trgovine ljudima je najbolji način da se istinski zaštite ranjive grupe i da se trgovci liše nezakonite zarade koju kriminal stvara.”

Specijalni predstavnik i koordinator OEBS-a za borbu protiv trgovine ljudima dr Kari Johnstone kazala je da trgovci ljudima plijene marginalizovane i najugroženije.

- Ali, svjedoci smo novog trenda gdje se demografski profil žrtava trgovine takođe širi, u korak sa digitalnim razvojem u kome živimo. Svjedoci smo evolucije trgovine ljudima gdje se ona ukršta ili čak spaja sa drugim zločinima kao što su droga, krađe ili prevare, gdje su počinioci prerušeni iza žrtava - kazala je Johnstone.

Na 24. konferenciji Alijanse u borbi protiv trgovine ljudima, lideri OEBS-a i eksperti za borbu protiv trgovine ljudima pozvali su 57 država učesica OEBS-a da odu korak dalje od kampanja za podizanje svijesti, naglašavajući hitnu potrebu da se preispitaju napori za prevenciju u trenutku kada se suočavamo sa novim taktikama trgovine ljudima. Tokom panela i izdvojenih sesija, učesnici su razgovarali o konkretnim načinima za preoblikovanje prevencije trgovine ljudima.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori će nastaviti da podržava nacionalne institucije u borbi protiv trgovine ljudima, prilagođavajući svoju saradnju i aktivnosti zaključcima konferencije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:11