Crvenkapa knjiga / - FOTO: MPNI
07/04/2024 u 13:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Crvenkapa" prva objavljena e-lektira

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva je, uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i u saradnji sa Codelab-om, objavio e-lektiru „Crvenkapa“ - prvi u nizu modernih multimedijalnih edukativnih sadržaja za najmlađe.

- Djeca će moći da uživaju u predivnim ilustracijama legendarnog Boba Živkovića, naraciji Svetlane Kalezić-Radonjić i glasovnoj glumi poznatih crnogorskih glumaca: Itane, Dijane i Davora Dragojevića - saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Tu je i osam „igralica“ tj. aktivnosti kojima se djeca mogu zabaviti nakon što odslušaju i odgledaju lektiru i na taj način i provjeriti koliko su zapamtili i razumjeli.

„Crvenkapa“ je dostupna na sajtu Zavoda, u dijelu „Digitalni sadržaji“, kao i na edukativnoj platformi Digitalna škola, na kojoj se može naći i nalazi mnogo drugih edukativnih materijala za djecu svih uzrasta.

Kada je riječ o lektirama, osim,,Crvenkape”, ove godine će u digitalnoj formi biti objavljene i „Pinkio“ i,,Doživljaji mačka Toše“.

Aktivnosti koje Zavod za udžbenike sprovodi su proistekle iz Strategije digitalizacije obrazovanja do 2027. godine, kojom su definisane obaveze institucija obrazovanja u procesu dIgitalizacije obrazovnog sistema u Crnoj Gori, a sve u cilju edukativnog usmjeravanja djece na digitalne sadržaje prilagođene njihovom uzrastu.

- Na projektu digitalizacije obrazovnih sadržaja, pored Zavoda za udžbenike i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, radi i kompetentni konsultantski tim sastavljen od pedagoga, psihologa i defektologa, koji ocjenjuju primjenjivost digitalnih sadržaja, odnosno prilagođenost uzrastu djece koja će ih koristiti - kazali su u Ministarstvu prosvjete.

Najavljuju da će uskoro biti ponovo raspisan javni poziv za sadržaje koji će biti na neki način nastavak ovoga što Zavod za udžerbenike i nastavna sredstva predstavlja.

- U planu je da se digitalizuje još nekoliko lektira, radiće se i na sadržajima iz oblasti medijske pismenosti, sprečavanja nasilja, kao i onih koji će biti namijenjeni djeci sa posebnim obrazovnim potrebama. Ovi sadržaji će se sukcesivno izrađivati, biće gotovi do kraja ove godine i biće dopuna štampanim udžbenicima. Te dopune biće veoma korisne u savladavanju gradiva našim đacima, ali neće dovoditi u pitanje postojanje štampanih udžbenika, već će doprinijeti podizanju nivoa kvaliteta nastave u vaspitno-obrazovnom sistemu Crne Gore - navedeno je u saopštenju.

Paralelno sa ovim, Zavod je u fazi istraživanja tržišta, nakon čega će se raspisati tender za nabavku platforme na kojoj će se, u dogledno vrijeme, naći digitalni udžbenici.

Istraživanje OEBS-a: Medijska pismenost građana Crne Gore se može unaprijediti, obrazovanje ključno

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 20:10