Dodijeljene mreže za zaštitu usjeva od ptica / - FOTO: CZIP
08/08/2024 u 09:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

CZIP: Dodijeljene bezbjedne mreže za zaštitu usjeva od ptica

Usjevi koje uzgajaju vrijedne ruke četiri domaćinstva na teritoriji Opštine Zeta konačno su adekvatno zaštićeni zahvaljujući donaciji Centra za zaštitu i proučavanje ptica, Lovćen banke i EuroNatur Fondacije.

- Ukupno 2.650m doniranih mreža, čuvaće ne samo usjeve već i ptice koje su žrtve neadekvatnih zamjenskih metoda zaštite usjeva. Naime, radi se o problemu na koji CZIP već godinama ukazuje a koji je veoma izražen na poljoprivrednim površinama u području Zete. Pokušavajući da zaštite usjeve od ptica, poljoprivrednici svoje obradive površine nerijetko štite starim ribarskim mrežama. Međutim, time se izaziva ogroman problem za ptice, jer su ovakve mreže zamka u koju se lako upetljaju, a u kojoj zarobljene po nekoliko dana, stradaju usljed nedostatka vode i hrane. Ornitolozi CZIP-a često su nailazili na stravične scene upetljanih ptica među kojima su vrste sa spiska zakonom zaštičenih kao i vrste koje su ugrožene na evropskom nivou - navodi se u saopštenju CZIP.

(FOTO) CZIP: Dva scenarija stradanja mladunaca bijelih roda

Tokom ove i naredne godine, kako se ističe, biće vršen monitoring efikasnosti podijeljenih mreža a ujedno planiramo nastaviti sa promocijom dobrih poljoprivrednih praksi koje doprinose smanjenu negativnih uticaja na živi svijet.

- Napominjemo, Opština Zeta nudi subvencije u iznosi od 40% za nabavku zaštitnih mreža pa svi zainteresovani poljoprivrednici mogu kontaktirati upravu Opštine za više informacija - saopšteno je iz CZIP-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 01:47