Vladimir Đaković / foto. D.J.
25/09/2024 u 07:33 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Đaković: Opštine nas nisu informisale o lokaciјi za zakopavanje zaraženih životinja, kju groznica kod još 20 grla

Kju groznica je potvrđena kod još 20 grla, kazao je juče za "Dan" direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković, poručujući da je bolest registrovana na dva novozaražena gazdinstva na teritorijama danilovgradske i nikšićke opštine.

On je u izjavi za "Dan" saopštio da u Upravi još ne raspolažu informacijom o određenoj lokaciji u opštinama Danilovgrad ili Nikšić za zakopavanje više od 40 grla, kod kojih je ranije potvrđena kju groznica, a za koja se čeka eutanazija zbog toga što lokalne samouprave još nisu odredile lokaciju na kojoj će biti zakopane.

– Kako smo u stalnom kontaktu sa lokalnim samoupravama, očekujemo predlog lokacija svakog trena. Vlada je na prethodnoj sjednici usvojila informaciju kojom se svim lokalnim samoupravama nalaže da hitno odrede lokacije, kao i da se Vlada, ministarstva i uprave obavezuju da u suzbijanju bolesti pruže svu neophodnu pomoć, što obuhvata i davanje saglasnosti na zemljište i objekte u vlasništvu države – rekao je Đaković za "Dan".

Istakao je da se za sada može govoriti da je bolest potvrđena kod još oko 20 životinja, te da se čekaju rezultati analiza sa novozaraženih gazdinstava.

Širenje zaraze zbog neuklanjanja zaraženih grla

U Informaciji o potrebi obezbjeđivanja lokacija za neškodljivo uklanjanje leševa životinja uginulih ili usmrćenih usled zaraznih bolesti, koju je u četvrtak usvojila Vlada, ukazano je da prolongiranje procesa uklanjanja zaraženih grla sa farmi na teritorijama Danilovgrada i Nikšića pogoduje širenju zaraze.

– Zbog nedostatka lokacije za zakopavanje, nemoguće je izvršiti blagovremeno neškodljivo uklanjanje, kao i eutanaziju bolesnih životinja, pa se već više od 40 goveda kod kojih je potvrđena kju groznica i dalje nalaze na gazdinstvima i čekaju izvršenje mjere. Iz tih razloga, ove životinje danima predstavljaju izvor infekcije za ljude i životinje i neophodno ih je što hitnije ukloniti sa gazdinstva – upozoreno je u informaciji.

– Ono što možemo reći jeste i da smo imali i gazdinstava koja smo testirali, ali na njima nije bilo zaraženih grla, što nam daje neku nadu – dodao je Đaković.

Iz Poljoprivrednog klastera Crne Gore juče su poručili da je potrebno što prije stati na put širenju kju groznice i krenuti sa preventivnim mjerama zaštite. Iz tog udruženja, koje, kako kažu, okuplja 1.500 članova iz svih krajeva Crne Gore, a dominanta oblast njihovih članova je stočarstvo, istakli su da šteta jeste i da će biti ogromna.

image

Boško Miličić

-Poljoprivredni klaster

– Propusti su napravljeni. Od testiranja uvezenih grla, preventivnih mjera, info kampanje i edukacije farmera kao pripreme za moguću, odavno najavljivanu zaraznu bolest, koja je po svom karakteru, to jest prenosiva sa životinja na ljude, pa do načina i mogućnosti smanjenja štete, odnosno mjera obeštećenja farmera za njihova proizvodna grla, ali i ljudi koji su ili će oboljeti od navedene zarazne bolesti – navodi se u saopštenju predsjednika Poljoprivrednog klastera Crne Gore Boška Miličića.

Poljoprivredni klaster: Propusti napravljeni, šteta od kju groznice ogromna

Dodaje da je trenutno najbitniji korak da svi predstavnici opština odrede lokaciju na kojoj će se zakopati uginula stoka i da Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za bezbjednost potvrde i daju rješenje da pomenute lokacije odgovaraju svim propisima i uslovima za bezbjedno zakopavanje uginule stoke.

– Ljuti smo na sve i svakoga ko učestvuje u ovom za nas jedinom poslu od koga živimo. O odgovornosti ćemo neki drugi put i baviće se time neke druge institucije, sada imamo preča posla. Sada je najvažnije stati na put širenju zaraze i spasavanju onoga što se spasiti može. Predlažemo da se što prije krene sa preventivnim mjerama zaštite, da se pripreme sredstva za preventivu, sredstva za dezinfekciju, kao i kvalitetne vakcine – rekao je on.

Miličić navodi i da su u problemu prije svega farmeri, ali i prerađivački sektor, pa trgovački i turistički sektori, kao i potrošači.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 12:14