Са конфренције директор ИЈЗ Игор Галић / - фото: ПРИНТСКРИН
08/10/2021 u 10:08 h
Marija TomićMarija Tomić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Галић: Укида се национална ковид потврда за улазак у тржне центре, пословне просторе

Радуловић је саопштила да су сви пациjенти испод 50 година невакцинисани, те да се на респираторима налази 19 особа, међу коjима 18 невакцинисаних

Влада Црне Горе jе одлучила да мjере у борби против корона вируса буду прилагођене стању на терену. Стога, од суботе, 9. октобра укида се Национална дигитална Ковид потврда као услов за улазак у тржне центре, пословне центре и пословне зграде коjе имаjу преко хиљаду метара квадратних простора, саопштио jе директор Института за jавно здравље Игор Галић на данашњоj конференциjи за новинаре на коjоj jе анализирана тренутна епидемиолошка ситуациjа у земљи, изазвана пандемиjом вируса Ковид-19 и представљене нове епидемиолошке мjере. Директор Института за јавно здравље на данашњој конференцији је казао броj новообољелих од новог корона вируса у посљедње двиjе седмице (од 23. септембра до 6. октобра) опао jе 40 одсто у односу на двиjе седмице приjе тог периода (од 9. септембра до 22. септембра).

– Броj хоспитализованих 5. октобра jе око 11 одсто мањи у односу на 9. септембар - казао је Галић.

У посљедње двиjе седмице укупан броj преминулих jе за око 18 процената мањи у односу на укупан броj преминулих двиjе седмице раниjе, додао је он.

Сходно свему, Влада Црне Горе jе одлучила да мjере у борби против корона вируса буду прилагођене стању на терену. Стога, од суботе, 9. октобра укида се Национална дигитална Ковид потврда као услов за улазак у тржне центре, пословне центре и пословне зграде коjе имаjу преко хиљаду метара квадратних простора.

Подсjећамо да jе Влада Црне Горе раниjе одлучила да се Националне дигиталне Ковид потврде, иако jе било наjављено као могућност, од сjутра НЕ уводе као услов приликом уласка у прехрамбене продавнице коjе имаjу преко хиљада метара квадратних простора.

У складу са очекивањем да се Црна Гора придружи ЕУ дигиталном Ковид сертификату, траjање изолациjе се скраћуjе са 14 на 10 дана, односно jедан од елемената дигиталне Ковид потврде jе позитиван ПЦР тест коjи jе стариjи од 10 и ниjе стариjи од 180 дана. То jе препорука Директората за дигитално здравље и то на основу европских стандарда ка коjима стремимо. Остали елементи дигиталне Ковид потврде су: Да jе лице у цjелости вакцинисано, независно од тога колико jе дана прошло од ревакцинациjе; Да особа посjедуjе негативан ПЦР тест на ЦОВИД-19 коjи ниjе стариjи од 72 сата; Да особа посjедуjе негативан брзи антигенски тест коjи ниjе стариjи од 48 сати.

Подсjетићу да jе предсjедница Европске комисиjе, Урсула фон дер Леjен током посjете Институту за jавно здравље поручила да ће Брисел позитивно одговорити на захтjев Црне Горе да постане дио ЕУ дигиталног сертификата.

Он jе подсjетио да апсолутна заштита од корона вируса вакцином не постоjи, те да комплетно вакцинисане особе могу да се заразе.

– Али шта jе корист од вакцинациjе? Корист од вакцинациjе jе у томе што у мањем облику имаjу теже клиничке слике, мање хоспитализациjе и смртних исхода –поjаснио jе Галић.

Казао jе да масовна окупљања и даље представљаjу велики епидемиолошки ризик, истичући да сви они коjи су хоспитализовани у КЦЦГ, а млађи су од 40 година, ниjесу вакцинисани.

– Морам нагласати да jе посебно та категориjа становништва наjпогођениjа тим делта соjем, управо jер су наjмање вакцинисани па бих замолио млађе грађане да се вакцинишу и тако помогну себи и другима – рекао jе Галић.

Реинфекциjа ипак могућа, на болничком лиjечењу 365 ковид пациjената

Грађане jе савjетовао да би и послиjе шест мjесеци након што су преболовали корону требало да се вакцинишу. Стекао се, каже, утисак у jавности да неће бити новог оболиjевања.

– Реинфекциjе су могуће. Ми их немамо много, али су реориjске могуће па молим грађане коjи су преболовали корону да се након шест мjесеци вакцинишу – рекао jе Галић.

Директорица Клиничког центра Љиљана Радуловић истиче да се у Црноj Гори тренутно на болничком лиjечењу налази 365 Ковид пациjената.

Радуловић саопштила jе да су сви пациjенти испод 50 година невакцинисани, те да се на респираторима налази 19 особа, међу коjима 18 невакцинисаних..

То jе благи пад у односу на прошлу седмицу, додала је она.

Наjвећи броj пациjената jе смjештен у Клиничком центру Црне Горе -њих 125.

На респираторима jе 19 пациjената, 15 на неинвазивноj вентилациjи, а 4 на механичкоj вентилациjи. Од 19 пациjената коjи су на респираторима,њих 18 су невакцинисани.

Пациjената млађих од 50 година има 21. Сви су невакцинисани.

У Бару се лиjечи 41 пациjената.

У Пљевљима 41.

У Биjелом Пољу 14.

У Беранама 42.

У Котору 29.

У Никшићу 31.

У Брезовику 42.

Нетачно да на ковид одjељењу раде свршени средњошколци

На питање да ли jе тачна информациjа да на ковид одjељењу КЦЦГ раде тек свршени средњошколци Медицинске школе, Радуловић jе одговорила одрично.

– Нико ко се налази на пракси не може да обавља посао у смислу смjенског рада. То може само неко ко има завршену школу и имаjу положен државни испит. Дакле ниjе тачна та информациjа да средњошколци Медицинске школе раде на ковид одjељењу – рекла jе Радуловић.

На питање како коментарише то што премиjер Здравко Кривокапић ниjе вакцинисан, под изговором да има велики броj антитиjела, Игор Галић истиче да вакцина ниjе обавезна.

– Не постоjи начин на коjи можемо грађане, па ни поменуту особу да натjерамо. Али би требало да jавне личности своjим примjером даjу подсрек –наводи Галић.

Додаjе да су мjерили антитиjела премиjеру.

– Заиста има висок ниво антитиjела – наводи Галић.

Подсјећамо, Министарство здравља и Клинички центар Црне Горе и Институт за jавно здравље одржали су редовну конференциjу за новинаре на коjоj је анализирана тренутна епидемиолошка ситуациjа у земљи, изазвана пандемиjом вируса Ковид-19 и представљане су нове епидемиолошке мjере.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 22:33