/ Фото: Архива Дана
08/07/2021 u 07:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Данас преко 41 степен: Ово су савјети како да савладате паклене врућине

У Црној Гори данас ће бити сунчано и веома топло

У Црној Гори данас ће бити сунчано и веома топло, а највиша дневна температура износиће 41 степен.

Kако је саопштено из Завода за хидрометеорологију и сеизмологију, вјетар ће бити слаб до умјерен, промјенљивог смјера.

Највиша дневна температура ваздуха од 30 до 41 степен.

Дајемо вам шест савјета како да преживите овакву врућину.

Не излазите из куће кад је најтоплије

Љекари саветују да се у најтоплијем дијелу дана, од 10 до 16 часова, не излази из куће, како због врућине тако и због високог индекса УВ зрачења.

Ако морате да излазите, ходајте по хладовини и бирајте климатизован превоз (уколико га има). 

Много воде – често и по мало 

Никако, али заиста никако, не излазите из куће без флашице воде. Неопходно је да хидрирате организам како не бисте колабирали. Међутим, не ваља ни наливати се са много воде одједном јер то може да изазове мучнину. Пијте воду у малим гутљајима.

Уносите довољно течности

За случај да вам нагло падну притисак или шећер, што није неоубичајено кад су врућине велике, имајте уз себе нешто слано и нешто слатко. 

Избјегавајте алкохолна пића. Можда вас она краткотрајно расхладе, али то је илузија јер алкохол загријава организам. Такође, доводи и до дехидратације.

Заштитни фактор, лагана одећа, наочаре и шешир 

Врло је топло, индекс УВ зрачења је висок и зато треба заштитити тело и споља. Уколико излазите напоље, обуците одећу светлих боја, како би одбијала свјетлост, и препоручљиво је да то буду природни материјали, као што је памук или лан.

На отворене дјелове тијела намажите крему са високим заштитним фактором јер је УВ зрачење опасно за кожу.

Треба заштитити и очи и главу, па имајте сунчане наочаре и шешир, како бисте избегли топлотни удар и сунчаницу.

Лагана храна

По оваквом времену, ником се не мили да укључује шпорет и кува, а уз то, не препоручује се ни тешка храна. Можете појести неки лагани смути од воћа и поврћа јер садржи довољно калорија, а није тежак.

Смути и салате су увијек добар избор за овакве врућине

Најбитније је да у исхрану укључимо што више поврћа, да једемо житарице за доручак и да једемо воће које има пуно воде – јабуке, диње, лубенице – све оно што нас расхлађује.  

Супе, потажи и салате су увијек добар избор. Треба избјегавати месо, посебно поховано и пржено. За његово варење потребна је велика количина енергије, чије стварање додатно повећава температуру организма. 

Брзо расхлађивање аутомобила

Нико не воли да после напорног дана уђе у врео аутомобил, који се "упалио" под сунцем. Стручњаци указују да се на температури од 28 степени после десет минута температура повећава у кабини на 35 степени, после 30 минута у кабини је 45 степени, а после 90 минута у кабини је 56 степени. Замислите онда како је сад када је овако топло.

Један од трикова који вам може помоћи да расхладите аутомобил је да отворите прозор на сувозачевом мјесту, а да возачева врата отварате и затварате, на тај начин спустиће се температура у загријаном аутомобилу. 

Опрезно у воду

Најлепше је овако топле дане провести поред воде, али и у њу не треба улазити "главом без обзира", већ треба бити пажљив. Немојте загрејани да ускачете у воду јер, колико год вам се чинило да је топла, вода је увијек доста хладнија од тијела.

Најпре поквасите руке и ноге и лагано улазите у воду, како би се температуре тела и воде полако ускладиле и тако превенирале нежељене ситуације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:28