Montenegro prajd / - FOTO: ILUSTRACIJA
13/09/2024 u 14:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pod sloganom “Đe su naša prava?”: Montenegro prajd 28. septembra

“Đe su naša prava?” slogan je dvanaestog Montenegro Prajd koji će biti održan u subotu, 28. septembra, na Trgu Nezavisnosti u Podgorici, saopšteno je iz Organizacionog odbora tog događaja.

Kako se navodi u saopštenju, događaj ima za cilj da skrene pažnju na prava LGBT+ zajednice i njihovu borbu za ravnopravnost i samoodređenje, uz naglasak na ključne zahtjeve za usvajanje Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja.

- Montenegro prajdu prethodiće Neđelja ponosa koja će početi 23. septembra i sadržavati niz edukativnih, umjetničkih i zabavnih aktivnosti. Montenegro Prajd 2024. godine usmjeren je na osnaživanje zajednice i promociju jednakosti, a tema ove godine direktno se veže za borbu za temeljna ljudska prava i slobode i propituje nazadovanje Crne Gore u poštovanju ljudskih prava LGBTI osoba - kaže se u saopštenju.

Organizatori događaja su ukazali da će Povorka skrenuti pažnju na hitno usvajanje Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja, rješavanje problema dostupnosti hormonalne terapije za trans žene, usklađivanje zakona sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola, probleme koje djeca istopolnih roditelja imaju zbog diskriminacije institucija sistema, kao i procesuiranje nasilja nad LGBT+ osobama kao krivičnih djela iz mržnje.

- Ove godine, Montenegro Prajd stavlja poseban naglasak na ključne zahtjeve LGBT+ zajednice u Crnoj Gori, sa fokusom na zaštitu prava, unapređenje zakonodavstva i osiguranje dostojanstvenog života svih građana, bez obzira na njihov rodni identitet ili seksualnu orijentaciju - navodi se u saopštenju.

Pojasnili su da se prvi zahtjev odnosi na hitno usvajanje Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja.

- LGBT+ zajednica u Crnoj Gori godinama se bori za zakon koji bi omogućio osobama da pravno promijene svoj rodni identitet bez potrebe za invazivnim medicinskim postupcima, kao što su sterilizacija ili hormonske terapije - podsjetili su organizatori.

Oni su ukazali da bi usvajanjem ovog zakona, Crna Gora omogućila da transrodne osobe imaju pravo na promjenu imena, matičnog broja i oznake pola u ličnim dokumentima, što bi smanjilo diskriminaciju i svakodnevne probleme s kojima se suočavaju.

- Drugi zahtjev se odnosi na rješavanje problema dostupnosti hormonalne terapije za trans žene. Već skoro deset godina, trans žene kao i ostale žene kojima je ova terapija neophodna suočavaju se s nedostatkom hormonalne terapije, koja je ključna za njihovu fizičku i psihološku dobrobit - rekli su organizatori.

Istakli su da nedostatak ovih medicinskih sredstava dovodi do ozbiljnih zdravstvenih i emocionalnih posljedica.

- Zbog toga, LGBT+ zajednica zahtijeva hitno rješavanje ovog problema i osiguranje stabilne i dostupne zdravstvene zaštite za trans osobe - dodaje se u opštenju.

Treći zahtjev se odnosi na usaglašavanje povezanih zakona sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola.

- Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, usvojen prije više godina, predstavlja značajan korak naprijed za prava LGBT+ osoba u Crnoj Gori. Međutim, mnogi povezani zakoni još uvijek nisu usklađeni s ovim zakonom, čime se stvaraju pravne praznine koje otežavaju svakodnevni život istopolnim parovima. Zato tražimo hitnu harmonizaciju zakonodavstva kako bi se životnim partnerima omogućila puna pravna zaštita i ravnopravnost - poručili su organizatori.

Četvrti zahtjev, kako su kazali, odnosi se na procesuiranje nasilja nad LGBT+ osobama kao krivičnih djela iz mržnje.

- Nasilje nad LGBT+ osobama, posebno kada je motivisano mržnjom prema njihovom identitetu, često prolazi nekažnjeno ili nije adekvatno tretirano u pravosudnom sistemu Crne Gore. Zajednica zahtijeva da svi slučajevi nasilja nad LGBT+ osobama budu procesuirani kao krivična djela počinjena iz mržnje, kako bi se osiguralo pravno priznanje i zaštita od ovakvih zločina - kazali su organizatori.

Saopštili su da se njihov peti zahtjev odnosi na punu implementacije Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT+ osoba, koja se prema njihovom mišljenju, odvija sporo.

- Traži se odlučna primjena svih mjera predviđenih Strategijom, uključujući smanjenje homofobije i transfobije, kao i unapređenje socijalne inkluzije LGBT+ zajednice - poručili su organizatori.

Njihov šesti zahtjev odnosi se na pravo na državljanstvo za djecu istopolnih roditelja.

- Iako Zakon o životnom partnerstvu omogućava legalno prepoznavanje istopolnih partnerstava, djeca koja su rođena ili usvojena od strane istopolnih parova i dalje se suočavaju s birokratskim preprekama kada je u pitanju dobijanje crnogorskog državljanstva jer institucije ne žele da poštuju zakone Crne Gore - ukazali su iz organizacionog odbroa.

Povorka zahtijeva od Ministarstva unutrašnjih poslova da konačno nakon sedam godina postupi u skladu sa zakonom i omogući djeci istopolnih roditelja pravo na crnogorsko državljanstvo, čime bi se zaštitila njihova osnovna prava.

- Ovi zahtjevi nisu samo poziv na promjenu zakona već i na promjenu društvene svijesti i stava prema LGBT+ zajednici. Zajednica traži poštovanje, ravnopravnost i pravo na dostojanstven život bez straha od diskriminacije i nasilja - poručuje se u saopštenju.

Iz organizacionog odbora su najavili da okupljanje učesnika Prajda počinje u 13 sati, program kreće od 14:30 sati, dok Povorka ponosa startuje u 15 sati.

- Pozivamo sve građane i građanke Crne Gore da nam se pridruže i daju podršku borbi za jednakost i prava svih ljudi u našem društvu - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 20:28