/ илустрација - ИЈЗ Фото
30/06/2021 u 09:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Делта сој још није регистрован у Црној Гори

Начелница у Центру за контролу и превенцију заразних болести Милена Поповић Самарџић казала је да је само питање тренутка када ће делта сој постати доминантан на нивоу цијелог свијета

Институт за јавно здравље је, с обзиром да је делта сој корона вируса регистрован у 92 државе широм свијета, појачао епидемиолошки надзор у општинама на приморју гдје борави већи број туриста, саопштено је из Министарства здравља.

Наводи се да је Imperial College of London утврдио да се број заражених у Великој Британији удвостручио за 11 дана и највећи број новооткивених случајева био је у старосним групама од 5-12 год и 18 до 24 године.

- Ми још не биљежимо такав пораст у броју новооткривених случајева код нас, али је реално да га очекујемо. Само је питање тренутка када ће делта сој постати доминантан сој на нивоу цијелог свијета- поручила је начелница у Центру за контролу и превенцију заразних болести Милена Поповић Самарџић.

Она је отврдила да је делта сој трансмисивнији од алфа соја од 40 до 60 одсто.

- То је наравно повезано са већим ризиком од наглог пораста броја случајева. Управо из тог разлога будно се прати број новооткривених случајева- казала је она.

Поповић Самарџић је објаснила да су делта и индијски сој – исто.

- Свјетска здравствена организација је препоручила називе за нове варијанте вируса по грчком алфабету редосљедом којим су сојеви откривани како би смањила стигматизацију земаља у којима су нове варијанте вируса откривене- рекла је Поповић Самарџић.

Из Министарства здравља наводе да се симптоми делта соја у многоме не разликују од осталих варијанти вируса.

У Великој Британији инфицирани су углавном пријављивали главобољу, бол у грлу, цурење носа, кашаљ и повишену температуру. Сви који развију ове симптоме би требали остати код куће и пријавити се за тестирање на SARS-CoV2.

Поповић Самарџић рекла је да охрабрује да подаци показују да су особе које су вакцинисане са обје дозе у значајно већој предности него невакцинисани или дјелимично вакцинисани.

- У Великој Британији од 806 особа које су биле заражене делта сојем и хоспитализоване, 84 особе су биле комплетно вакцинисане, 527 особа је било невакцинисано, док је остатак био вакцинисан само једном дозом- навела ја Поповић Самарџић.

Према њеним ријечима, сакцине штите од тешких форми болести и фаталних исхода и код инфекција изазваних мутираним сојевима.

- Међутим оно што нас забрињава је мутација вируса у правцу његове веће трансмисивности и веће резистенције- упозорила је Поповић Самарџић.

Она је навела да је у студији коју је радио Институт за јавно здравље Енглеске, која је поред Индије јако погођена делта сојем вируса, утврђено да је ризик од хоспитализације код особа вакцинисаних једном дозом вакцине 75 одсто мањи у поређењу са невакцинисаним особа, док је тај ризик код комплетно вакцинисаних 94 одсто мањи.

- У закључку Института стоји да је вакцинација против ЦОВИД19 превенирала 7,2 милиона нових случајева инфекције и између 26 и 28 хиљада смртних случајева- навела је Поповић Самарџић.

Нпомињући да је само је питање тренутка када ће делта сој постати доминантанна нивоу цијелог свијета, Поповић Самарџић је нагласила значај вакцинације апелујући на грађане да је не одлажу.

- Посебно апелујем на младе који „управљају овом панедмијом“. Нјихова одлука одражава се на цјелокупно друштво, на најрањивије међу нама и ми их позивамо на солидарност- закључила Поповић Самарџић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:49